BiH
0

Branković razgovarao s ambasadorom Velike Britanije

Sarajevo-x.com
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković sastao se danas u Sarajevu s britanskim ambasadorom u BiH Michaelom Tathamom.

U fokusu razgovora bila je globalna ekonomska kriza, s posebnim osvrtom na ekonomsku situaciju u Federaciji BiH i mjere koje se poduzimaju na njenom ublažavanju, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Polazeći od činjenice da u ovom entitetu ima dovoljno javnih prihoda, ali da oni nisu na adekvatan način raspoređeni, premijer Branković je ukazao na potrebu izmjene sadašnje formule njihove raspodjele.

"Na Federaciju BiH su u proteklom periodu permanentno prenošene obaveze, ali ne i novac. Iako nove obaveze iznose 550 miliona KM, koeficijent raspodjele novca za Federaciju BiH je ostao isti. To je razlog zbog čega smo imali deficit u prošloj godini", kazao je Branković.

On je ambasadora informirao o programu rebalansa budžeta FBiH koji bi se krajem aprila ili početkom maja trebao naći u parlamentarnoj proceduri.

U osvrtu na pregovore s međunarodnim finansijskim institucijma, premijer je kazao da bi program pomoći MMF-a pomogao stabilizaciji ekonomskih prilika u cijeloj BiH, dok bi sredstva Svjetske banke bila iskorištena za poticaj malom i srednjem poduzetništvu.

Ambasador Tatham je istaknuo da je Velika Britanija posebno fokusirana na globalni ekonomski izazov i, u tom smislu, igra značajnu ulogu na svjetskoj sceni.

Kada je riječ o BiH, posebno je naglasio pozitivnu ulogu koju ima Fiskalno vijeće BiH.

Izraženo je zadovoljstvo saradnjom putem zajedničkih projekata, pri čemu je ambasador Tatham obećao dalju podršku Velike Britanije u njihovom realiziranju i podršku BiH u procesima euroatlantskih integracija.