BiH
0

Branković: Prvi projekt Vlade FBiH odnosi se na fiskalnu politiku i poboljšanje poslovnog ambijenta

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković, u razgovoru za Federalnu novinsku agenciju, osnovnim pravcima u radu Vlade Federacije BiH označio je intenziviranje privrednog razvoja, jačanje unutrašnje društvene stabilnosti FBiH, te iniciranje i provođenje reformi usklađenih s potrebama BiH na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji.

Branković je posebno istakao značaj stvaranja jedinstvenog ekonomskog prostora i tržišta u zemlji, pokretanje javnih investicija s ciljem infrastrukturne integracije BiH u evropski prostor, zatim podrške i jačanja izvozno orijentiranih kompanija, kao i onih koje vrše supstituciju uvoza, te kontinuiranu brigu o korisnicima prava iz obrambenog rata i svih socijalno ugroženih kategorija stanovništva, jer sve rezultira povećanim zapošljavanjem u FBiH.

Najizraženiji zahtjev privrednika u Federaciji BiH u posljednje vrijeme je usklađivanje poreza s Republikom Srpskom i Brčko Distriktom. Federalni premijer ističe da već planiraju susrete i razgovore o toj temi s Privrednom komorom i ekspertima s ciljem da se na bazi analize postojećeg stanja sagledaju mogućnosti kako bi se već u ovoj godini uklonile sve neujednačenosti među entitetima u fiskalnoj politici, što je veoma bitno sa stanovišta stvaranja povoljnijeg ambijenta za ukupno poslovanje i investiranje u BiH.

-Prvi planirani projekt Vlade u ovoj godini, o kojem sam govorio u Parlamentu FBiH, odnosi se upravo na fiskalnu politiku i poslovni ambijent Federacije BiH za period 2007.do 2010. godine - ističe Branković.

Nosioci tog posla bit će Vlada sa svim svojim kapacitetima, ministarstvima i upravama, komore, Ekonomsko-socijalno vijeće, naučnoistraživačke institucije te akademska zajednica.

-Utakmica koji je entitet bolji, a koji gori, nije dobra ni za koga. Trebamo biti jednako dobri u interesu Bosne i Hercegovine - naglasio je Branković.

U vezi s aktuelnim projektima privatizacije Branković je kazao da je planirano da se već do juna pripremi dokument koji bi odražavao politiku Vlade u oblasti privatizacije državnog kapitala FBiH, s tim da se pojedinačno tretira svaki privredni subjekt, uključujući metodu i dinamiku njegove privatizacije te namjenu utroška novca dobivenog od prodaje.

-Ne sumnjam da će Agencija za privatizaciju FBiH, u saradnji s resornim ministarstvima, Ekonomsko-socijalnim vijećem i socijalnim partnerima, na osnovu dosadašnjih iskustava, ponuditi kvalitetan radni materijal koji bi razmatrala i usvojila Vlada FBiH kao vlastitu strategiju u ovoj oblasti -kazao je federalni premijer napominjući da će se tek tada moći razgovarati više o detaljima.

FBiH se još nalazi na početku formiranja i uspostavljanja finansijskog tržišta, odnosno tržišta kapitala, jer je njegov pokretač, slično kao i u drugim tranzicijskim tržištima bio program masovne privatizacije.

Iz tih razloga, naprimjer, na Sarajevskoj berzi, koja je obilježila petu godišnjicu poslovanja, još se najviše trguje dionicama iz procesa privatizacije.

-Iz svega toga je jasno da je jedan od narednih zadataka reforma i regulacija i ove vrste tržišta u FBiH, pri čemu je bitno da se u ovaj proces, pored Vlade, uključi i privatni sektor i to na partnerskoj osnovi - kazao je Branković napominjući da u fokusu pažnje moraju biti investitori jer bez njih nema istinskog tržišta kapitala.

Federacija BiH je i u proteklom periodu u okviru raspoloživih finansija posvećivala pažnju izgradnji novih saobraćajnica, tako da već ima izgrađene kilometre autoceste na koridoru V-C.

Ove i narednih godina te aktivnosti se nastavljaju, a Branković je spomenuo samo neke planove: izgradnju dionica na autocesti Sarajevo-Zenica-Mostar, Tuzla-Orašje, Lašva-Vitez-Travnik-Donji Vakuf, zatim izgradnja magistralne ceste Sarajevo-Tuzla, Mostar-Stolac-Neum, prsten Unsko-sanskog kantona i Sarajevo-Goražde, te izgradnju lučke infrastrukture u Neumu.

FBiH je, podsjeća Branković, formirala i Direkciju za autoceste koja je direktno zadužena za te poslove. Ipak, kako naglašava, riječ je o zahvatima koji iziskuju značajne iznose, što je ilustrirao primjerom da bi samo za popravku ključnih magistralnih cesta bilo neophodno osigurati dvije do dvije i po milijarde KM.

-Još nemamo neophodne institucije na nivou države, što je veoma bitno kad je riječ ne samo o koridoru V-C već i ostalim dionicama saobraćajnica višeg ranga. Trenutna situacija karakteristična je, nažalost, po rascjepkanosti kad su nadležnosti u pitanju i po neusuglašenim prioritetima, što se brže može prevazići ukoliko prioritete budu određivale potrebe saobraćaja, a manje politički interesi- istakao je Branković.

Govoreći o osnovnim pravcima djelovanja Vlade FBiH u oblasti socijalne politike i penziono-invalidske zaštite, Brnković je istakao da je riječ je o izuzetno bitnim segmentima koji imaju životnu važnost za veliki broj stanovnika FBiH, što samim tim određuje i njihovo mjesto u radu Federalne vlade.

-Da je Vlada već pokazala izuzetnu osjetljivost prema ovim pitanjima vidljivo je i iz već usvojenog budžeta za ovu godinu, u kojem je više od 50 posto ukupnih iznosa namijenjeno upravo za podmirenje socijalnih potreba, a po reagiranjima većine, nažalost, ni to nije dovoljno - kaže Branković.

Stoga će i dalje, s punom pažnjom, kako je dodao, biti usredotočeni na iznalaženje mogućnosti za popravljanje ove situacije.

Što se tiče penziono-invalidske zaštite predstoji dalje stabiliziranje i reforma penzionog fonda. U budžetu je za ovu godinu predviđeno 63,5 miliona KM koji će biti uplaćeni Federalnom fondu PIO/MIO za prijevremeno penzionisanje prema usvojenoj uredbi.

-To pitanje se mora posmatrati i u okviru ukupnih aktivnosti Vlade na suzbijanju sivog tržišta rada i napora na jačanju finansijske discipline u oblasti plaćanja poreza i doprinosa i aktivnosti intenzivnijeg otvaranja novih radnih mjesta - izjavio je Branković Feni.