BiH
0

Branković prihvatio inicijativu Saveza samostalnih sindikata BiH

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković prihvatio je inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH i Saveza samostalnih sindikata BiH da iz parlamentarne procedure povuče Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, s tim da o prijedlogu ovog zakonskog akta prethodno zauzme stav Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju FBiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

O predloženim izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, kako se navodi, raspravljao je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, a rasprava na Domu naroda zakazana je za 14.novembar.

Iako je nakon razmatranja na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH mješovita komisija usvojila određeni broj amandmana predloženih od parlamentarnih grupa i poslanika, poslodavci i Sindikat još uvijek imaju veliki broj primjedbi i sugestija koje bi, kako smatraju, doprinijele iznalaženju boljih zakonskih rješenja.

Iz tih razloga, stoji u saopćenju, treba osigurati da predložene izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima razmatra Ekonomsko-socijalno vijeće, nakon čega bi usaglašen tekst zakona bio upućen u Parlament FBiH.

Ovakav redoslijed poteza u skladu je sa Sporazumom o ESV-u za teritoriju Federacije BiH, prema kojem su Vlada, poslodavci i Sindikat partneri u odlučivanju o ovim pitanjima.