BiH
0

Branković povukao prijedlog odluke o izgradnji novih elektroenergetskih objekata u FBiH

FENA
Na intervenciju premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nedžada Brankovića, s dnevnog reda 15. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koja je otvorena danas u Sarajevu do daljnjeg je povučena odluka Vlade o izboru strateških partnera za pripremu izgradnje, izgradnju i korišćenje novih elektroenergetskih objekata u Federaciji BiH.

Branković je inicirao povlačenje i Vladinog dokumenta "Politika privatizacije državnog kapitala u Federaciji BiH s Nacrtom programa prioritetnih ulaganja".

-Trenutno nema preduslova da ove tačke dnevnog reda budu kvalitetno obrađene, kazao je premijer.

Umjesto toga on je zatražio, a poslanici prihvatili većinom glasova, da na dnevnom redu nenajavljeno bude informacija o toku privatizacije u Industrijskom preduzeću “Krivaja“ Zavidovići.

Ipak, predložena informacija nije na prvoj poziciji u dnevnom redu, kao što je Branković insistirao, već će o privatizaciji "Krivaje" biti otvorena rasprava u sutrašnjem nastavku ovog zajedanja Doma, kao i o Nacrtu federalnog zakona o električnoj energiji.

Redovna sjednica Predstavničkog doma, 15. po redu, otvorena je u poslijepodnevnim satima i bit će nastavljena suutra u 10 sati.

Poslanici su u njenom današnjem toku odobrili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima FBiH.

Ove izmjene je bilo potrebno usvojiti zbog rada Federalne uprave policije (FUP) koja je u sastavu Federalnog ministarstva unutarnjih poslova i za njega obavlja operativne policijske poslove.

Za razliku od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične službe i kantonalnih ministartva unutrašnjih poslova, u skladu s važećim odredbama, FUP nema mogućnost upošljavanja policijskih službenika s određenim policijskim iskustvom.

Izmjene i dopune omogućavaju popunu upražnjenih mjesta iskusnim policijskim službenicima s višim činom.

Donošenje ovog zakona bilo je potrebno i radi izvršenja obaveza prema decertificiranim policajcima.

Stvaraju se također uvjeti za poboljšanje materijalnog statusa policajaca.

Prije nego je danas otvorena 15., okončana je 14. redovna sjednica Predstavničkog doma i u njenom toku razmotrena informacija o nacionalnoj zastupljenosti uposlenih u institucijama u FBiH koje se finansiraju iz federalnog budžeta te u preduzećima čiji je većinski vlasnik Federalna vlada.

Ovu informaciju sačinili su poslanički klubovi Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske demokratske zajednice 1990.

Njihov je zaključak da politika zapošljavanja u Federaciji ne ide naruku Hrvatima jer su, istaknuto je, u javnom sektoru zastupljeni značajno manje od Bošnjaka.

Ovi poslanički klubovi predložit će u sutrašnjem nastavku zasjedanja zaključke na osnovu prezentirane informacije i ponuditi ih ostalim kolegama poslanicima na izjašnjavanje.