BiH
0

Branković: Omogućiti da budžet FBiH postane operativan

FENA
Nedžad Branković
Nedžad Branković
Tokom današnje vanredne sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu otvorena je delegatska rasprava o Prijedlogu budžeta FBiH za 2007. godinu.

Premijer FBiH Nedžad Branković pozvao je delegate da ne ulažu amandmane, kako bi budžet bio usvojen u istom tekstu u kojem ga je proteklog petka odobrio Predstavnički dom Federalnog parlamenta, što bi omogućilo da odmah postane operativan.

Amandmani će poslužiti kao analitički materijal prilikom izrade rebalansa budžeta, kazao je pritom premijer.

Napominjući da je nova Federalna vlada predložila ovogodišnji budžet FBiH u iznosu od 1,4 milijardi KM te da je to za 147 miliona KM više od prošlogodišnjeg budžeta, Branković je kazao da je predviđeno značajnih 129,4 miliona KM za projekte razvoja u 2007. godini. Stoga budžet ima i razvojnu komponentu.

Za održivi povratak u Srebrenicu treba da bude usmjereno 4,4 miliona, kazao je Branković.

Prema njegovom daljnjem obrazloženju, ove godine je za zdravstvo u Federaciji predviđeno 30,2 miliona KM, što je za 7,3 miliona više od prošlogodišnjih izdvajanja. Ovogodišnji plan najviše se približio obavezi da se za poticaj poljoprivredi izdvaja tri posto od ukupnog iznosa budžeta, riječi su Nedžada Brankovića.

Za implementaciju zakona o demobiliziranim borcima predviđeno je 70 miliona KM, a zakona o neratnim invaldiima 50 miliona KM, napomenuo je. Iz Saveza demobiliziranih boraca i Saveza invalida FBiH poručuju da to nije dovoljno.

Vlada je u prijedlogu budžeta za 2007. planirala i 63,5 miliona KM za PIO/MIO za refundiranje obaveza za penzionisanje vojnika prema povoljnjim uvjetima te za boračke invalidnine 301 milion KM.

Delegatska rasprava o predloženom budžetu je u toku.