BiH
0

Branković – Lenz: Ravnomjerno razvijati sve dijelove FBiH

Sarajevo-x.com
“Jedan od ciljeva Federalne vlade je stvaranje okruženja koje će omogućiti ravnomjereniji ekonomski razvitak svih dijelova Federacije BiH”, kazao je premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković tijekom današnjeg susreta s veleposlanikom Švicarske u Bosni i Hercegovini dr. Rolf Lenz.

Da je to nužno, ilustrira i pokazatelj o društvenom bruto-proizvodu koji se u kantonima kreće od 1.000 do 6.000 dolara po glavi stanovnika. Cio prostor Federacije BiH mora biti jednako konkurentan i privlačan kako domaćim, tako i inozemnim investitorima.

Premijer je veleposlanika upoznao s planovima Vlade FBiH za pripremu gradnje novih elektroenergetskih objekata, za izgradnju i modernizaciju cestovne mreže, za zaštitu vodotokova i okoliša, te u oblasti poreznih reformi.

Branković i Lenz razgovarali su i o djelovanju nevladinog sektora. Pri tome je švicarski veleposlanik ukazao na problem da je u Bosni i Hercegovini, unatoč činjenici što na četiri milijuna građana djeluje čak 6.000 nevladinih organizacija, iznimno teško među njima naći pravog partnera za dijalog.

Obzirom na slično unutarnje kantonalno ustrojstvo Švicarske i Federacije BiH, veleposlanik Lenz ponudio je pomoć svoje zemlje koja bi se sastojala u slanju stručnjaka koji bi sudjelovao u traženju najpovoljnijih rješenja za ustavna pitanja Federacije BiH.

Danas je bilo riječi i o više do 50.000 Bosanaca i Hercegovaca koji sada žive u Švicarskoj.