BiH
0

Branković i Spasović razgovarali o jačanju saradnje

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković primio je danas ambasadora Srbije u Bosni i Hercegovini Grujicu Spasovića i razgovarao o jačanju ukupne bilateralne saradnje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Premijer Branković kazao je da u uvjetima ekonomske krize zemlje Balkana trebaju da se okrenu jedne drugima i u tom smislu konzorcioni nastup bosanskohercegovačkih i srbijanskih firmi može da bude šansa za obje zemlje za poslove na trećim tržištima.

  • Uz to, dodao je Branković, naša tržišta su kompatibilna i postoji ogromna zainteresiranost privrednih subjekata s obje strane za proširenje saradnje. To vidim kao našu prednost i šansu.

Ambasador Spasović je istakao da su regionalna saradnja i regionalni pristup na trećim tržištima logični i racionalni potezi.

Dodao je i da je u posljednje vrijeme evidentan snažan interes Srbije za veću saradnju s BiH. Tome u prilog govori i nedavno potpisivanje niza sporazuma o ekonomskoj saradnji dviju zemalja u vezi sa željezničkim saobraćajem, poljoprivredom i ruralnim razvojem i u namjenskoj industriji.

Ovim sporazumom će se, kazao je, regulirati i problem priznavanja certifikata o kvalitetu proizvoda.

Sporazum će, ocijenili su Branković i Spasović, omogućiti bolju saradnju u svim oblastima važnim za ekonomski i društveni razvoj dviju zemalja.

Vanjskotrgovinska razmjena između Srbije i BiH iznosila je u prošloj godini oko dvije milijarde eura, što BiH svrstava u jednog od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije.