BiH
0

Branković i Šećkanović s predstavnicima Nomure: Interes za telekom sektor u FBiH

FENA
Premijer FBiH Nedžad Branković i federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović danas su razgovarali s predstavnicima globalne investicijske banke Nomura International, zainteresirane za privatizacijske procese u telekom sektoru.

Premijer Branković je naglasio da će čitava procedura u ovom poslu biti pokrenuta tek kada Parlament FBiH da zeleno svjetlo Vladinom dokumentu Politika privatizacije u FBiH, što se očekuje polovinom idućeg mjeseca.

Objasnio je da Vlada prodajom telekoma i drugih javnih kompanija želi osigurati investicijski kapital za brze promjene u FBiH. Tako osigurana sredstva će se koristiti za finansiranje dijela javnih potreba za koje FBiH ne može naći partnera i za koje se ne može zaduživati.

Federalni premijer je naglasio da će izbor strateškog partnera za pripremu tenderske dokumentacije za privatizaciju u telekom sektoru izvršiti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, pa će ovaj posao dobiti onaj ko ponudi najbolje uvjete.

Izražavajući zainteresiranost za ovaj posao, direktor banke za centralnu i istočnu Evropu John-Paul Warszavski je naglasio njihovo iskustvo s projektima ovog tipa u Evropi, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.