BiH
0

Branković i Kebo susreli se s ambasadorima u BiH

FENA
U povodu nedavno završenog Ramazanskog bajrama, potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo i federalni premijer Nedžad Branković bili su domaćini svečanog ručka za ambasadore zemalja članica EU i zemalja susjeda BiH.

Ručak je organiziran tri dana nakon završetka Bajrama, jer je bilo jako teško usaglasiti termine ambasadora.

U svom pozdravnom govoru potpredsjednik Kebo je kazao:

„Znate, mi Bošnjaci, ovdje u BiH držimo da nikada nije kasno čestitati Bajram nekome do koga Vam je stalo i nikada nije kasno ugostiti drage prijatelje za Bajram, jedan od najznačajnijih muslimanskih blagdana. Zato mi danas želimo ugostiti Vas, predstavnike prijateljskih država".

Kebo se osvrnuo i na današnju političku situaciju u BiH kazavši da je naša država pred ozbiljnim izazovima. U procesu dogovaranja reforme policije nisu zasada postignuti očekivani rezultati. Ali to nas ne smije obeshrabriti, kazao je Kebo i dodao da BiH mora ići putem prema Evropskoj uniji.To je njezina sudbina. Kada BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju put prema Evropi je otvoren.

„Ući ćemo u tu zajednicu obogaćujući je svojim iskustvima, a istovremeno uzeti od Evrope ono što je najbolje, i u izvjesnoj mjeri relativizirati one sisteme vrijednosti koji su sada ipak preovladavajući u našoj zemlji“, kazao je Kebo.

On smatra da nam je u tom procesu pomoć međunarodne zajednice neophodna, ali da ipak glavnu odgovornost snose domaći političari pred kojima je historijska odgovornost.

„Mi smo ti koji se moraju dogovoriti i izvesti BiH na jedini pravi put: na put evropske, demokratske BiH, članice Evropske unije“, kazao je Kebo.

Na kraju on je još jednom naglasio predstavnicima međunarodne zajednice, osobito zemalja Evropske unije. „Potrebni ste nam sada više nego ikad. Budite uz nas dok ne izgradimo BiH po mjeri svih njezinih građana i naroda, Bosnu i Hercegovinu koja je oduvijek pripadala Evropi i kojoj je Evropa oduvijek pripadala“, kazao je potpredsjednik Federacije BiH.

Uime ambasadora, potpredsjedniku Kebi i premijeru Brankoviću na gostoprimstvu je zahvalio doajen diplomatskog kora ambasador Republike Hrvatske Josip Vrbošić.