BiH
0

Branković i Hećo s delegacijom iranske provincije Markazi

FENA
Premijer FBiH Nedžad Branković i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo danas su u Sarajevu s delegacijom iranske provincije Markazi, koju je predvodio guverner Ali Akbar Shaebani Fard Jahromi, razgovarali o jačanju privredne saradnje.

Delegacija iz Irana je u našoj zemlji gost Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) s kojim provincija Markazi već ima uspostavljenu saradnju, a njeni privrednici ove godine imaju zapaženo učešće na sajmu Zeps u Zenici.

Današnji susret u Vladi FBiH bio je prilika da se razmotre mogućnosti saradnje u energetskom sektoru, metalskoj industriji, naftnoj i gasnoj privredi, te drugim oblastima u kojima provincija Markazi ima već razvijene potencijale.

Premijer FBiH Branković je još jednom zahvalio Vladi i narodu Irana na pomoći koju su u najtežim trenucima pružali našoj zemlji te izrazio spremnost Vlade FBiH da se aktivno uključi u projekte privredne saradnje s ovom iranskom provincijom. U tom će se cilju pripremiti dokumentacija o projektima Vlade FBiH vezanim za energetski i druge sektore te, na bazi toga, dogovarati i konkretni zajednički poslovi.

Guverner Jahromi je predložio da se formira zajednička kompanija koja bi učestvovala u realizaciji dogovorenih projekata.

Delegacija Vlade FBiH na čelu s premijerom pozvana je u posjetu Iranu, kako bi se na licu mjesta upoznala sa mogućnostima privredne saradnje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.