BiH
0

Branković i Biber odlučno protiv rada nacrno

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković danas je predsjedniku Saveza samostalnih sindikata BiH Edhemu Biberu predao radne tekstove prednacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o radu i prijedlog plana akcije kontrole rada nacrno.

Posjeta federalnog premijera Savezu samostalnih sindkata BiH povodom Prvog maja, Međunarodnog praznika rada, tako je imala i radni karakter, a u fokusu razgovora bila je borba protiv crnog tržišta radne snage.

Uz ocjenu kako suzbijanje rada nacrno predstavlja opći interes, Branković je pozvao Sindikat na zajedničku akciju čiji je cilj bolje punjenje fondova, otvaranje prostora za nova radna mjesta i stvaranje ukupno boljeg poslovnog okruženja.

-U realizaciji tih aktivnosti, Vlada se prije svega obraća svojim socijalnim partnerima u Ekonomsko-socijalnom vijeću da bi zajednički radili na tom programu jer su nam zajednički ciljevi da ima što više zaposlenih, stabilni fondovi i ukupne prilike u FBiH – izjavio je Branković novinarima nakon sastanka.

Kako bi Plan akcije kontrole rada nacrno bio provodiv nužne su izmjene i dopune Zakona o radu u dijelovima koji se odnose na uvezivanje federalne i kantonalnih inspekcija rada i na kaznene sankcije.

Edhem Biber je podržao ove aktivnosti, a njihovu nužnost ilustrirao i pokazateljem o 25.000.000 godišnjih prekovremenih radnih sati u Federaciji BiH na koje se ne plaćaju doprinosi, a čijim bi eliminiranjem moglo biti otvoreno oko 11.000 novih radnih mjesta.

-Akcioni plan koji je donio premijer korenspondira s oficijelnom politikom sindikata u kojoj je jedan od prioriteta borba protiv sive ekonomije, crnog tržišta radne snage – izjavio je Bibar dodajući da će sindikat dati puni doprinos da se te aktivnosti provedu.

Tokom susreta razgovarano je i o potrebi izmjena zakona iz oblasti zdravstvene zaštite kako bi ona pod jednakim uvjetima bila dostupna svakom građaninu Federacije BiH i na cijelom njezinom teritoriju. Izmjenama bi bio izjednačen status svih zdravstvenih radnika u Federaciji.

Predsjedništvo sindikata zdravstvstvenih radnika zasjeda u Bihaću, kazao je Biber dodajući kako vjeruje da će se iznaći rješenja da se ne oštete oni koriste zdravstvene usluge i koja bi zadovoljila interese zdravstvenih radnika.

  • Ovo je prilika da ljudi iz zdravstva urade ono što treba da se zdravstvo ozdravi i očekujemo da će s te strane krenuti pozitivne inicijative, dodao je Branković.