BiH
0

Branković: Danas na prvoj sjednici nove vlade prijedlog budžeta FBiH

FENA
Novoimenovani premijer Federacije BiH Nedžad Branković danas je izjavio u Sarajevu nakon imenovanja nove Federalne vlade da će njen rad već od danas u punom kapacitetu biti usmjeren u interesu svih građana Federacije.

''Danas ćemo održati prvu sjednicu na kojoj ćemo utvrditi prijedlog budžeta Federacije BiH za ovu godinu, koji će danas, nadam se, usvojiti Predstavnički dom Federalnog parlamenta. Predloženi budžet bit će uvećan na prihodovnoj strani u odnosu na usvojeni nacrt budžeta'', istaknuo je premijer.

Vlada će danas također razmatrati izradu svog četverogodišnjeg programa rada, te programa za ovu godinu, najavio je.

Imenovanje Nedžada Brankovića (SDA) za novog federalnog premijera i još 16 ministara u novoj Vladi potvrđeno je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu sa 64 glasa za, 16 protiv i četiri uzdržana poslanička glasa. Federacija je tako dobila novu Vladu nakon pola godine od općih izbora u BiH.

Nova Vlada je u gotovo istom sastavu imenovana i položila je zakletvu 22. marta ove godine, također, na sjednici Predstavničkog doma u Sarajevu, ali je dan kasnije visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling poništio tu odluku jer je jedan od ministara imenovan tog dana bio Fadil Jaganjac u resoru unutrašnjih poslova, kandidat Stranke za BiH (SBiH). U procesu provjere, Jaganjac nije dobio odobrenje za tu poziciju pa je OHR zbog toga poništio odluku o imenovanju kompletne Vlade.

SBiH je u međuvremenu kandidirao novog čovjeka - Muhidina Alića. Njegovu kandidaturu je odobrio OHR i on je danas imenovan kao ministar unutrašnjih poslova u novoj Federalnoj vladi. Ostali Vladini članovi danas su drugi put položili zakletvu u Parlamentu.

Osim premijera Brankovića i ministra Alića, njeni članovi su zamjenik premijera Vjekoslav Bevanda, ekspertni kandidat, predložen od Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), ujedno ministar finansija i drugi premijerov zamjenik Gavrilo Grahovac (SBiH), ujedno ministar kulture i sporta.

Meliha Alić (SBiH) je ministrica obrazovanja i nauke, Feliks Vidović (HDZ) ministar pravde, Edin Mušić (SDA) ministar izbjeglica, a Vahid Hećo (SBiH) ministar energije, rudarstva i industrije.

Nail Šećkanović (SDA) je novoimenovani ministar prometa i komunikacija Perica Jelečević (HDZ 1990) ministar rada i socijalne politike, Zahid Crnkić (SDA) ministar za boračka pitanja, Safet Omerović (SBiH) ministar zdravstva, a Desnica Radivojević (SDA) novoimenovani ministar trgovine.

U novoj Vladi ministar prostornog uređenja je Salko Obhođaš (SDA), Velimir Kunić (SNSD) ministar razvoja, poduzetništva i obrta, Nevenko Herceg (HDZ) ministar okoliša i turizma, a Damir Ljubić (HDZ 1990) ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Za danas u 15.00 sati sazvana je još jedan sjednica Predstavničkog doma. Na dnevnom redu je Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2007. godinu.