BiH
0

Branković - Bevanda - Špirić

FENA
Pripreme za razgovore sa Svjetskom bankom o strukturiranju novog kreditnog portfolija za BiH, jedna je od tema danas organiziranog radnog sastanka premijera Federacije FBiH Nedžada Brankovića i dopremijera i federalnog ministra finansija Vjekoslava Bevande s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem.

Kako su izjavili sudionici prije početka sastanka u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, cilj je da se usaglasi koordinirana i zajednička strategija svih institucija za razgovore sa Svjetskom bankom o novom kreditnom aranžmanu za naredne četiri godine.

Danas će se razgovarati o tome, kako je rečeno, šta su prioriteti Vlade FBiH i koji će projekti u razgovorima sa Svjetskom bankom biti kandidirani.

-Ovo je jedan novi pristup kada su u pitanju razgovori sa Svjetskom bankom. Potrebno je da se što bolje pripremimo i imamo jedinstven stav, istaknuli su Špirić, Branković i Bevanda.

Naveli su kako je zajednički nastup potrebno usaglasiti prije sastanka Koordinacionog odbora za razgovore sa Svjetskom bankom 25. septembra.

Tema današnjih razgovora je i ispunjavanje zahtjeva iz mape puta neophodnih za napredovanje BiH u procesu stabilizacije i pridruživanju s EU.

Premijer Branković je kazao kako je FBiH svjesna obaveza koje dosad nije izvršila, prije svega usvajanja zakona o RTVFBiH.

Osim ovog pitanja, na sastanku će biti napravljena analiza ispunjavanja i drugih obaveza. Razgovarat će se o carinskoj politici, sporazumu vezanom za jedinstvenu politiku plina u BiH, mogućnostima ratifikacije evropske socijalne povelje, zakonu o internoj reviziji.

-Postoji 26 zahtjeva koje treba ispuniti kako bi bilo ocijenjeno stanje napretka naše zemlje i kako bismo mogli parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kazao je predsjedavajući Špirić.

On i dopremijer i ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda izrazili su i nužnost donošenja zakona o finskalnom vijeću BiH, što je jedan od spomenutih 26 zahtjeva Evropske komisije.

Rečeno je kako niko ne spori potrebu donošenja ovog zakona, ali treba odrediti njegovog ustavnog predlagača.