BiH
106

Branka Inić: Općinski sud nije smio izdati naredbu o pretresu prostorija Klixa

Piše: E. F.
Branka Inić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Branka Inić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Branka Inić, advokat i dugogodišnji član Helsinškog komiteta za ljudska prava, kao i jedna od osoba koja je učestvovala u izradi Zakona o kleveti u našoj zemlji, kazala je za Klix.ba kako naredba o pretresu redakcije našega portala, koju je donio Općinski sud u Sarajevu, jednostavno nije smjela biti donesena.

Naime, Evropska konvencija o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, koja je sastavni dio i Ustava BiH, reguliše slobodu izražavanja i informisanja te pravo novinara na slobodu izražavanja u kontekstu izvještavanja u općem interesu javnosti u političkom i nepolitičkom kontekstu.

Član 10. Evropske konvencije postavlja i vrlo jasnu granicu kada je riječ o interesima štampe i interesima države, ali i granice kada je riječ o informacijama koje su u interesu javnosti.

U cijeloj ovoj situaciji, kaže Inić, bitan aspekt jeste činjenica da je odlukom Suda prekršen član 10. koji se ujedno odnosi i na zaštitu povjerljivog izvora informacija koje predstavljaju osnovu velikog dijela istraživačkog novinarstva.

Dakle, država BiH mora imati obavezu da novinare štiti od zastrašivanja, maltretiranja i bilo kakve vrste nasilja, a nije sporno da je to Klix upravo preživio jučer.

"Kada imamo situaciju u kojoj su vlasti vršili pretrese redakcije Klixa u cilju otkirvanja identiteta ili otkrivanja izvora u okolnostima u kojima nije postojala nikakva sumnja da su sami novinari učestvovali u bilo kakvoj kriminalnoj aktivnosti, zapravo imamo povredu člana deset Evropske konvencije o ljudskim pravima. Konkretno, u ovom slučaju ja smatram da je neopravdana odluka o Naredbi Općinskog suda u Sarajevu i mislim da odmah treba koristi djelotvorne pravne lijekove i ići u pravnu zaštitu portala Klix.ba", kazala je Inić.

Klix.ba, kako je stakla Inić, nije počinio krivično djelo, već je samo štitio svoje izvore, pa samim tim nije dužan otkriti izvore, niti biti predmet ovakvog napada.

Vasvija Vidović, poznati advokat iz Sarajeva, sličnog je mišljenja. Ustvrdila je kako jednostavno ne vjeruje da je sav proces koji je prethodio pretresu Klixa zakonit i legitiman.

"Mislim da ono što vam se desilo nije uredu i jednostavno nema pravnog utemeljenja", kazala je Vidović i dodala kako redakciji Klix.ba u ovom slučaju nudi svoje usluge bez ikakve naknade, kao i mnogi drugi pravnici u našoj zemlji.

Podsjećamo, portal Klix.ba je snimak predsjednice Vlade RS-a objavio 15.11. 2014. godine, a na kojem se jasno čuje kako Željka Cvijanović govori o kupovini zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a, a radi formiranja parlamentarne većine u tom zakonodavnom tijelu.

Umjesto da se nadležne vlasti i organi gonjenja bave samom snimkom, uslijedio je progon Klixa. Tako je uredništvo pozvano najprije na informativni razgovor u Banju Luku na koji su se odmah i odazvali. Međutim, tom prilikom nisu željeli odati izvor informacija. Mjesec dana kasnije, uslijedio je upad u redakciju Klixa sa namjerom da se uđe u trag izvoru. Zbog toga je Klixu načinjena velika šteta, naročito ako se ima u vidu da je redakcija onesposobljena za rad, a pošto je uništeno 19 računara iz kojih su odneseni hard diskovi.