BiH
14

Branislav Borenović: SNSD stoji iza režima koji treba rušiti

Piše: Er. M.
Branislav Borenović
Branislav Borenović
Nakon što je Savez za promjene odlučio da prekine svaku saradnju sa SNSD-om i Miloradom Dodikom, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je za Klix.ba kako je režim predsjednika RS-a izgubio svaki osjećaj za realnost.

Savez za promjene odlučio je da prekinu svu vrstu saradnje s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom nakon njegovih "prijetnji" da Vlada RS-a neće pomagati općine u kojima nije pobijedio SNSD te da članovi Vlade neće imati bilo kakvu komunikaciju s rukovodstvima tih lokalnih zajednica i da će SNSD napraviti tzv. crnu knjigu u koju će biti upisani svi oni koji su bilo kada na bilo koji način SNSD-u "napravili štetu".

Predsjednik PDP-a kazao je da je riječ o sasvim opravdanom stavu Saveza za promjene s obzirom na to da ponašanje predsjednika manjeg bh. entiteta ne priliči nikome.

"To ne može niko ni opravdati. Zastrašujuće je što je Dodik to izjavio pred ključnim ljudima iz SNSD-a koji su to pozdravili aplauzom. To je znak da SNSD stoji iza diktatorske politike koja priliči režimu koje treba rušiti", rekao je Borenović.

On je rekao da je danas dogovoreno da se prekine svaki vid komunikacije i saradnje sa Dodikom i SNSD-om te da se koristi svaki vid parlamentarne i neparlamentarne borbe protiv režima u RS-u.

"Bitno pitanje je kako sačuvati općine, gradove i građane koji su evidentno uznemireni jer ih je Dodik podijelio na podobne i nepodobne. Mi ćemo u narednim danima vjerovatno tražiti da se svi naši načelnici u općinama i gradovima gdje smo pobijedili obrate ministarstvima, javnim preduzećima i upravama zahtjevom da se dobije stav kako i na koji način će se oni odnositi prema općinama", kazao je Borenović.

Kako kaže, ako se opredijele za slijepo slušanje Milorada Dodika to će definisati buduće mjere Saveza za promjenu i radikalizaciju odnosa.

Borenovića smo pitali i kako komentariše izjave SNSD-ovih političara koji tvrde da Savez za promjene samo nastavlja politiku predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

"Oni su potpuno paranoični ljudi koji su izgubili osjećaj za svaku realnost. To su osobe koje nemaju osjećaj za normalne vrijednost. Kako tumačiti činjenicu da je njihova strategija da mrcvare Savez za promjene u institucijama BiH, čime pokazuju da njih ne interesuju građani", rekao je Borenović.

Zaključio je da SNSD samo zanima kako politički nanijeti štetu građanima, političkim suparnicima i odnijeti pobjedu.

"Najbolje je saslušati 45 minuta govora Milorada Dodika i to jasno pokazuje šta je SNSD. To je grupa podanika koji se jasno služe diktatorskim metodama i koji su najbolji pokazatelj kakva ne treba biti politička struktura", kazao je Borenović.