BiH
5

Branimiru Glavašu ukinut pritvor, novinari čekaju njegov izlazak

Piše: E. F.
Sud BiH donio je danas rješenje prema kojem Branimir Glavaš treba odmah biti pušten na slobodu, a nakon što mu je Ustavni sud Hrvatske ukinuo presudu za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku.

Ovom odlukom Suda BiH zahtjev za ponavljanje postupka priznanja i izvršenja strane sudske presude, priznate presudom ovoga Suda prema osuđenom Branimiru Glavašu, odbačen je kao preuranjen.

Izvršenje kazne zatvora prema osuđenom Branimiru Glavašu, izrečene pravosnažnom presudom ovog Suda, je prekinuto do dostavljanja nove pravosnažne presude države izricanja kazne.

Rješenjem je naloženo Kazneno-popravnom zavodu u kojem se osuđeni nalazi na izdržavanju kazne zatvora da, odmah po prijemu rješenja, osuđenog Branimira Glavaša puste na slobodu.

Protiv ovog rješenja žalba je dozvoljena u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravka rješenja.

Hrvatski Ustavni sud ukinuo je 12. januara pravosnažnu presudu Vrhovnog suda, kojom je Glavaš osuđen na osam godina zatvora i zatražio da se postupak ponovi.

Podsjetimo, Zagrebački Županijski sud raspisao je 16. januara potjernicu za Glavašem, što znači da će, ukoliko pređe na hrvatsku teritoriju nakon puštanja iz mostarskog zatvora, biti uhapšen, jer je protiv njega sada na snazi nepravosnažna presuda na osnovu koje mu je ranije određen pritvor.

Ukoliko Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske raspiše međunarodnu potjernicu, Glavaš bi teoretski mogao biti uhapšen i u BiH, ali ga od ekstradicije štiti dvojno državljanstvo, saopštio je nedavno glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Glavaš je bio osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, a do sada je odslužio tri petine zatvorske kazne.