Potvrđena kazna
0

FOTO / Branimir Glavaš uhapšen po nalogu Suda BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Osuđenik za ratni zločin Branimir Glavaš uhapšen je u utorak navečer oko 19.30 sati po nalogu Suda BiH, saznaje Sarajevo-x.com. Sud BiH potvrdio je kaznu u trajanju od osam godina i Glavaš je uhapšen u selu Drinovci u Hercegovini, gdje je bio nastanjen.

Glavaš ima tri dana za podnošenje žalbe na određivanje pritvora i trideset dana za žalbu na odluku o potvrđivanju presude.

Podsjećamo, 20. septembra Sud BiH održao javnu sjednicu na kojoj je razmatran slučaj Branimira Glavaša, koji je u Hrvatskoj osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima 1991. godine u Osijeku. Glavaš se tada nije pojavio u sudnici, no odlučeno je da će odluka o izvršenju zatvorske kazne biti naknadno donesena.

Glavaš se nije pojavio na posljednjem ročištu, ali je uputio pismeni podnesak Sudu BiH u kojem je, između ostalog, naveo da je "spreman izvršiti kaznu u BiH, poštujući njen ustavno-pravni poredak".

Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Sud BiH je 2. septembra, preko Ministarstva pravosuđa, primio zahtjev pravosudnih tijela Hrvatske za izvršenje zatvorske kazne od osam godina zatvora, što je pravosnažno izrekao Vrhovni sud Hrvatske zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku.
   Županijski sud u Zagrebu je 8. maja izrekao nepravosnažnu presudu kojom je Glavaš osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine. Za vrijeme trajanja postupka, Glavaš je pobjegao u BiH, gdje je dobio državljanstvo.

    Vrhovni sud Hrvatske je 30. jula ove godine Glavašu smanjio kaznu sa deset na osam godina zatvora. Ovom pravosnažnom presudom stekli su se preduslovi da ga vlasti BiH uhapse i upute na izdržavanje kazne na teritoriji BiH, a na osnovu Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka kod krivičnih djela koji su Hrvatska i BiH potpisali u februaru ove godine.
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Glavaš je po komandnoj odgovornosti osuđen, jer je Županijski sud u Zagrebu utvrdio da je naredio hapšenja, mučenja i ubistva sedmoro srpskih civila, čija su tijela bačena u Dravu. On je još u maju prošle godine pobjegao u BiH, a zahvaljujući državljanstvu BiH i činjenici da mu presuda u to vrijeme nije bila pravosnažna, slobodno je živio u zapadnoj Hercegovini.

Glavaš je nedavno izjavio da će "radije nevin robijati osam godina u Zenici nego ijedan jedini dan politički presuđen u hrvatskom kazamatu".