BiH
0

Branimir Glavaš u ponedjeljak pred Sudom BiH

FENA
Branimir Glavaš (Foto: Arhiv)
Branimir Glavaš (Foto: Arhiv)
Naredne sedmice pred Apelacionim vijećem Suda BiH pojavit će se Branimir Glavaš, bivši zapovjednik grada Osijeka koji je osuđen za ratne zločine u Republici Hrvatskoj.

Apelaciono vijeće će u ponedjeljak, 29. novembra, razmatrati žalbu na odluku Suda BiH kojom se potvrđuje presuda Vrhovnog suda Hrvatske izrečena Glavašu zbog zločina u Osijeku.

Glavaš je osuđen na osam godina zatvora jer je naredio ubistva, nečovječna postupanja i zatvaranja civila. Nakon izricanja drugostepene presude pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo posjeduje, te je uhapšen u maju 2009. godine na osnovu Interpolove potjernice, javio je BIRN.

U ponedjeljak i srijedu nastavlja se dokazni postupak odbrane Slavka Perića, koji je s Momirom Pelemišem optužen za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.

Za genocid se terete i bivši policajci Duško Jević, Mendeljev Đurić, Goran Marković i Neđo Ikonić, koji će se pojaviti pred Sudom u ponedjeljak i četvrtak, kao i Željko Ivanović, čija Odbrana će saslušati nove svjedoke također u četvrtak, 2. decembra.

Iduće sedmice nastavljaju se dva suđenja desetorici optuženih za strijeljanje oko 200 Prijedorčana na Korićanskim stijenama u augustu 1992. godine.

Dodatni dokazni postupak odbrana na suđenju Zoranu Babiću, Miloradu Radakoviću, Miloradu Škrbiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću nastavlja se 29. i 30. novembra, dok će Tužilaštvo saslušati nove svjedoke na suđenju Saši Zečeviću, Radoslavu Kneževiću, Petru Čivčiću, Marinku Ljepoji i Branku Topoli, 2. decembra.

Odbrana Boška Lukića, koji je s Markom Adamovićem optužen za zločine počinjene 1992. godine na području općine Ključ, u ponedjeljak i srijedu će nastaviti svoj dokazni postupak.

Mensur Memić, Dževad Salčin, Senad Hakalović, Nedžad Hodžić, Nihad Bojadžić i Zulfikar Ališpago, koje Državno tužilaštvo smatra odgovornim za napad na selo Trusina kod Konjica, pred Sudom će se pojaviti u utorak, 30. novembra.

Tužilaštvo će u srijedu, 1. decembra, saslušati nove svjedoke koji će govoriti o zločinima na području Bihaća, Cazina i Bosanskog Petrovca, za koje su optužena trojica bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) – Mehura Selimović, Adil Ružnić i Emir Mustafić.

Istog dana nastavlja se suđenje Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici, Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću, koji su optuženi za zločine počinjene nad bugojanskim Hrvatima 1993. i 1994. godine.

Za iste zločine optužen je i Alija Osmić, bivši pripadnik Vojne policije 307. brigade ABiH, čije se suđenje nastavlja u petak, 3. decembra.

U četvrtak, 2. decembra, odbrana Darka Dolića, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženog za zločine u Prozoru, saslušat će vještaka medicinske struke, dok će na suđenju Ratku Dronjku, za zločine u Drvaru, novi svjedoci Tužilaštva dati iskaz.

Iduće sedmice pred Apelacionim vijećem Suda BiH će se nastaviti dva obnovljena suđenja – u ponedjeljak Šefiku Aliću, koji je nepravosnažno oslobođen krivnje za zločine u Krajini, a dva naredna dana Marku Radiću, Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu i Mirku Vračeviću, nepravosnažno osuđenim na ukupno 80 godina zatvora za zločine u Vojnom kod Mostara.