BiH
0

Branilac Gojka Jankovića u srijedu će izložiti završne argumente

BIRN/Sarajevo-x.com
Odbrana Gojka Jankovića, optuženog za zločine protiv čovječnosti počinjene 1992. i 1993. godine nad civilima sa područja općine Foča, u srijedu će izložiti završne riječi.

Odbrana negira navode Tužilaštva BiH prema kojima je Janković u periodu od aprila do juna 1992. godine komandovao paravojnom grupom koja je djelovala zajedno sa Vojskom Republike Srpske na području Foče.

U ovom periodu, navodi se u optužnici, grupa Gojka Jankovića učestvovala je nizu napada na sela u okolini Foči prilikom čega su mnogi civili ubijeni, protjerani, a žene odvođene u objekte u kojima su izložene grupnom ili pojedinačnom silovanju.

U optužnici se navode i zločini koje je Janković navodno počinio u julu i oktobru 1992. godine. Svjedoci odbrane su u toku dokaznog postupka negirali ove navode pružajući alibi Gojku Jankoviću za datume koji se navode u optužnici.

Odbrana negira i da je Janković silovao djevojčice i djevojke, ili podstrekavao druge na silovanje, što tvrdi Tužilaštvo.

U svojim završnim riječima Tužilaštvo je navelo kako su svjedoci Odbrane u toku dokaznog postupka «lagali», te da su pripremali i usklađivali izjave prije pojavljivanja u sudnici. Tužilac Philip Alcock je tražio da Sud izrekne kaznu u trajanju od najmanje 30 godine.

Prvobitna optužnica protiv Gojka Jankovića je podignuta pred Tribunalom u Hagu koji je raspisao i potjernicu za njim. Janković se nekoliko godina krio, da bi se dobrovoljno predao u aprilu 2005. godine.

U novembru iste godine Tribunal je cijeli slučaj prebacio na Sud Bosne i Hercegovine koji je prihvatio optužnicu u februaru 2006., a suđenje je počelo 21. aprila.

Presuda Gojku Jankoviću će biti izrečena u petak 16. februara.