Razmjena dokaza i informacija
0

Brammertz: Uskoro potpisivanje protokola o saradnji tužilaštava BiH i Srbije

FENA
Serge Brammertz
Serge Brammertz
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz izjavio je za Agenciju FENA da će uskoro biti potpisan protokol o saradnji tužilaštava Srbije i BiH o razmjeni dokaza i informacija u predmetima u vezi s ratnim zločinima.

"Potpisivanje protokola između državnog tužioca BiH i tužioca za ratne zločine Republike Srbije kasni već godinu dana. Mi podržavamo ovu važnu inicijativu koja će ponuditi praktična rješenja za poboljšanje istražnih kapaciteta te jačanje suradnje između tužilaca. Iako moj ured nije direktno uključen u pregovore, očekujemo da će Protokol uskoro biti potpisan", izjavio je tužilac Brammertz i dodao da pozdravlja odluku da se potpiše protokol bez daljnjih odgađanja.

Kako se suđenja i žalbeni postupci u Tribunalu bliže završetku, Brammertz kaže da se sve intenzivnije fokusiraju na podršku tužilaštvima regiona u procesuiranju ratnih zločina.

"Napredak u pozitivnom smjeru je kada uredi tužilaca u regiji preuzimaju odgovornost da osiguraju da zločini počinjeni tokom rata budu kažnjeni. Vlasti, pogotovo u BiH, i nadalje se suočavaju s poteškoćama u gonjenju ratnih zločina te rješavanju velikog broja neprocesuiranih predmeta. U Vijeću sigurnosti UN-a sam podržao države da poduzmu neophodne mjere da se riješi ta situacija te završi procesuiranje istražnog materijala koje je Ured tužioca Međunarodnog suda predao i da se kada je to potrebno provodi krivično gonjenje počinilaca ratnih zločina", kazao je Agenciji FENA glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz.