BiH
0

Brammertz: Uloga Suda ključna za rješavanje najsloženijih predmeta

SRNA
Serge Brammertz
Serge Brammertz
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz smatra da je uloga Suda BiH ključna u uspješnom procesuiranju najsloženijih i najosjetljivijih predmeta kako ratnog zločina tako i organizovanog kriminala.

Tokom današnje posjete Sudu BiH u Sarajevu, Serge Brammertz je naglasio da Tužilaštvo u Hagu veoma uspješno sarađuje sa ovom institucijom i izrazio punu podršku njenom daljem radu.

Predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso upoznala je Brammertza o izazovima, problemima i pritiscima sa kojima se ova institucija susreće u svom radu. 

Ona je naglasila važnost usvajanja budžeta koji će omogućiti da Sud radi u svom punom kapacitetu, te istakla važnost Ureda registrara kroz koji se još pruža međunarodna pomoć radu Suda i Tužilaštva BiH. 

U saopštenju iz Suda BiH navodi se da je Kreso izrazila zadovoljstvo dosadašnjim procesom pregleda i ocjene složenosti preostalih neriješenih predmeta ratnih zločina koje Sud BiH vrši u saradnji s Tužilaštvom BiH s ciljem njihovog raspoređivanja na sve nivoe pravosuđa, a što predstavlja važan dio Strategije za procesuiranje ratnih zločina koju treba provesti.