Razgovor s novinarima
0

Brammertz: Potrebno raditi na hapšenju Stankovića

Sarajevo-x.com
Serge Brammertz
Serge Brammertz
Serge Brammertz, glavni tužilac u Haškom tribunalu, u razgovoru sa novinarima iz BiH, koji se nalaze na studijskom putovanju u Haagu, istaknuo je da želi vidjeti da institucije u BiH rade na hapšenju Radovana Stankovića, koji je pobjegao iz fočanskog zatvora.

Uz bosanskohercegovačke institucije, kako Brammertz smatra, i susjedne zemlje trebaju raditi aktivnije na hapšenju osuđenog Stankovića.

“Teško je prihvatiti da je toliko godina nakon bjekstva još uvijek na slobodi”, kazao je Brammertz, ističući da vlasti u BiH moraju biti odgovorne i raditi više.

Apelaciono vijeće Suda BiH u martu 2007. godine osudilo je Radovana Stankovića na 20 godina zatvora zbog učešća u zločinima na području Foče. Stanković je u maju iste godine pobjegao iz Kazneno-popravnog doma u Foči i od tada se nalazi u bjekstvu.

Tokom razgovora sa novinarima iz BiH, Brammertz se osvrnuo i na Državnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina, istaknuvši da je vrlo jasno da je njena implementacija “prespora”.

“Ne postoji politička kočnica za provođenje Strategije. Smatram da je to komplikovano i kompleksno i da se moraju riješiti pravni i praktični problemi za njenu implementaciju”, dodao je Brammertz.

Glavni tužilac pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) osvrnuo se i na skraćenje optužnice protiv Ratka Mladića, bivšeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS). Brammertz je rekao da su skraćenjem optužnice zadržane tri komponente genocida, etničkog čišćenja i zločina u općinama.

“Želim da suđenje Mladiću počne što prije i što prije završi”, kazao je Brammertz, dodavši da ipak sam početak suđenja zavisi od odluke Suda.

Brammertz je bio jedan od govornika na studijskom putovanju koje je BIRN BiH organizirao za 14 novinara printanih medija. Ovo je drugo studijsko putovanje koje organizira BIRN BiH.

BIRN BiH je put i boravak u Haagu organizirao uz pomoć vlade Švedske, putem organizacije Civil Right Defenders, te vlade Švajcarske, koje su osigurale finansijska sredstva.