BiH
0

Brammertz posjetio Institut za nestale osobe BiH

FENA
Serge Brammertz
Serge Brammertz
Glavni tužitelj Haškog tribunala (ICTY) Serge Brammertz zajedno sa saradnicima posjetio je danas Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INOBiH).

Po riječima Brammertza, cilj današnje posjete je podrška radu Instituta za nestale osobe BiH, kao i definiranje problema s kojima se Institut suočava u svom radu,da bi se ti problemi mogli na najbolji mogući način riješiti.

Brammertz je iskazao spremnost da pruži pomoć procesu traženja nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

Glavnog tužitelja ICTY-a i saradnike u Institutu dočekali su članovi Kolegija direktora INOBiH.

Predsjedavajući Kolegija direktora Marko Jurišić informirao je glavnog tužitelja o tome da je između ostalog ključni problem s kojim se Institut suočava nedostatak relevantnih informacija o pojedinačnim i masovnim grobnicama.

Član Kolegija direktora Instituta Amor Mašović je naglasio značaj partnerstva između Instituta i ICTY-a u smislu prosljeđivanja informacija do kojih ICTY dolazi prilikom procesuiranja ratnih zločina.

Direktor Mašović je naglasio da je u proteklom periodu zahvaljujući informacijama dostavljenim od ICTY-a samo na području Srebrenice u 12 masovnih grobnica pronađeno više od 4.000 nestalih osoba.

Član Kolegija direktora Milutin Mišić je na današnjem sastanku izrazio nadu da će današnja posjeta Brammertza donijeti konkretne rezultate u smislu snažnije podrške relevantnih međunarodnih institucija radu INOBiH, kao i podršku saradnji Instituta sa svim pravosudnim institucijama radi razmjene informacija kojima one raspolažu, a na osnovu saradnje s ICTY-om.

Brammertz je obećao da će zatražiti značajniju podršku od domaćih i međunarodnih institucija radu INOBiH da bi se pitanje nestalih osoba u Bosni i Hecegovini, kao problem od velikog značaja, mogao što prije riješiti, saopćeno je iz Instituta.