Pozitiva(c) dana
0

Brammertz opomenuo vlasti u Srbiji zbog Mladića

Sarajevo-x.com
Brammertz: Nada umire posljednja
Brammertz: Nada umire posljednja
Glavni tužitelj Haškog tribunala ostat će upamćen u historiji po dvije činjenice. Prva je što je za njegova mandata Radovan Karadžić prestao biti Dragan David Dabić i postao haški optuženik. Za drugu je još rano utvditi da li će biti uspješna ili, ipak, debakl ne samo Brammertza nego kompletnog međunarodnog pravosuđa.

Ipak, Serge Brammertz ne odustaje od potrage za najpoznatijim bjeguncem od pravde. Ono što je jasno svakom poluinformiranom čitatelju u BiH, Brammertz je još jednom ponovio na konferenciji za štampi u Beogradu.

"Ratko Mladić sigurno ima pomagače"

"Ako je Mladić do sada bio uspješan u skrivanju, sigurno za to postoje razlozi. On je profesionalac i zna kako da se krije i preduzme kontra-mjere kada ga neko traži. Jasno je da nije sam i da ima podrušku nekih ljudi", kazao je Brammertz, a do njega je sjedio Glavni tužitelj Suda za ratne zločine u Beogradu Vladimir Vukčević, koji je posljednjih mjeseci više bio zauzet na istragama građana BiH nego na lociranju i hapšenju krvoločnog generala.

Vrijeme, nažalost, neumitno izmiče i za Brammertza i za žrtve. Teško da se na Beograd može izvršiti snažniji pritisak ukoliko se donose politički ustupci, poput zelenog svjetla za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, aplikacija za članstvo u Evropskoj uniji, a sutra ko zna šta.