Luksemburg
0

Brammertz obrazlaže izvještaj o saradnji sa Tribunalom

SRNA
Šefovi diplomatija EU razgovaraju u Luksemburgu sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Sergom Brammertzom o saradnji Srbije i Hrvatske sa tim sudom.

Brammertz ministrima podrobno obrazlaže izvještaj o saradnji zemalja bivše Jugoslavije sa Tribunalom, koji je početkom juna podnio Savjetu bezbjednosti UN.

Riječ je o "radnom ručku" ministara i Brammertza tako da neće biti nikakvih zaključaka, mada evropski ministri žele da iz prve ruke čuju kako Bramerc ocijenjuje nastojanja srpskih vlasti da bude dostignuta puna saradnja sa Haškim sudom.

Zvaničnici EU smatraju da nema izgleda da bi na današnjem zasjedanju mogao biti izdejstvovan pristanak Holandije na odmrzavanje barem trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU - Srbija.

U izvještaju koji je Brammertz podnio Savjetu Bezbjednosti UN ocjenjuje se da je Srbija ostvarila napredak u proteklih šest mjeseci, da nema sumnje da srpske vlasti sve čine za punu saradnju sa Tribunalom, ali da presudno važno i dalje ostaje hapšenje još dvojice optuženika - Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Ministar inostranih poslova Austrije Michael Schpindeleger ocijenio je u Luksemburgu da je "moguć napredak u vezi prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom".

Postoji takođe mogućnost da vrijeme, tokom kojeg je Srbija jednostrano primenjivala ovaj sporazum, bude priznat toj zemlji, rekao je on novinarima pred početak poslijepodnevnog dijela sastanka šefova diplomatija EU.

Schpindeleger je dodao da glavni problem predstavljaju i dalje različiti stavovi u vezi saradnje Beograda s Haškim tribunalom i da da treba sačekati stav koji će Holandija iznjeti na ovom skupu.

Holandija već godinu dana blokira primjenu prelaznog sporazuma sa Srbijom jer smatra da ne postoji puna saradnja Beograda s Haškim tribunalom, a pod punom saradnjom podrazumjeva hapšenje haškog bjegunca Ratka Mladića.

I po pitanju liberalizacije viznog režima Schpindeleger očekuje "korake naprijed za Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru",

Austrija pozdravlja te procese i smatra da je liberalizacija viznog režima od ogromnog značaja za Srbiju.

On je istakao da ne vjeruje da bi pitanje liberalizacije viznog režima za Srbiju moglo biti ugroženo zbog pitanja kao što je izdavanje pasoša građanima Kosova.

Šefovi diplomatija EU preporučiće Evropskoj komisiji da predloži ukidanje "šengenskih viza" EU do kraja ove godine za one zemlje zapadnog Balkana koje su ispunile nužne uslove.

Preporuka Evropske komisije za ukidanje viza bi trebalo da uslijedi u julu, a odluka Savjeta ministara EU na jesen.