"Nepoštovanje žrtava"
0

Brammertz: Neprihtvatljiva izjava Nikolića da nije bilo genocida u Srebrenici

Anadolija
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz izjavio je da je apsolutno neprihvatljiva izjava srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da u Srebrenici nije bilo genocida, i naglasio kako ta izjava predstavlja nepoštovanje srebreničkih žrtava

"Prvo, to je u totalnoj suprotnosti s presudom Međunarodnog suda pravde (ICJ) i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), gdje su suci, u oba slučaja, odlučili da se genocid desio, a oba ova suda su instance nadležne da o tome odlučuju", rekao je Brammertz u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RFE).

Glavni haški tužilac je iznio stav da je ta Nikolićeva izjava "stvarno apsolutno nepoštovanje žrtava i preživjelih tih zločina."

"Kad sam prije nekoliko sedmica bio u Sarajevu, susreo sam se s preživjelima, bili su potpuno šokirani Nikolićevim izjavama i osjetili su se povrijeđenim. I posljednje, takve izjave ne dopinose pomirenju. Kad negirate nešto što je evidentno, vi naravno time ne otvarate vrata pomirenju i mirnom suživotu", ocjenio je Bramertz.

Glavni tužilac Tribunala u Hagu je prije mjesec dana boravio u zvaničnoj posjeti Beogradu gdje je nakon susreta sa predsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem ocjenjeno da je za Srbiju važno da se rasvijetle svi zločini i da je to uslov za trajni mir u regionu.