BiH
0

Brammertz: Nepohodno jačanje regionalne saradnje

FENA
Serge Brammertz
Serge Brammertz
Uspješno procesuiranje predmeta ustupljenih Bosni i Hercegovini od Tribunala u Hagu (ICTY) u skladu s Pravilom 11 bis potvrdilo je sposobnost Suda i Tužiteljstva BiH da adekvatno odgovore vlastitim obavezama na planu pravičnog i efikasnog procesuiranja predmeta ratnih zločina.

Ocjena je to glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza i šefa Misije OSCE-a u BiH, amabasadora Fletchera M. Burtona koji su danas na pres-konferenciji u Sarajevu predstavili rezultate petogodišnjeg projekta - Praćenje i izvještavanje o predmetima ustupljenim u skladu s Pravilom 11bis.

Radi se o šest predmeta protiv deset haških optuženika koje je ICTY ustupio pravosuđu BiH na procesuiranje, a koji obuhvataju saslušanje 1.700 svjedoka te sudske spise opsega 250.000 stranica, čije je procesuiranje bio svojevrstan test za bh. pravosuđe.

Brammerz i Burton naglašavaju da je za napredak u oblasti procesuiranja ratnih zločina u BiH i zemljama regiona neophodno osigurati odgovarajuće resurse, uključujući jasnu strategiju i institucionalnu potporu, te jačanje saradnje na regionalnom planu.

Glavni haški tužitelj potcrtava da je fokus ICTY-a koji je ranije bio orijentiran na hapšenje najtraženijih haških bjegunaca sada pomjeren u pravcu jačanja regionalne saradnje i interakcije s domaćim vlastima, a što podrazumijeva i unapređenje zakonodavnog okvira, odgovarajuću političku volju i institucionalne pretpostavke za napredak na planu procesuiranja ratnih zločina.

Ambasador Burton podsjeća da OSCE praćenjem procesuiranja predmeta u skladu s Pravilom 11 ostvario pozitivan utjecaj na provedbu Strategije završetka rada ICTY-a (tzv. izlazne strategije) u sklopu koje je određeni broj predmeta s ovog suda prebačen vlastima u BiH, odnosno zemljama regiona.

Istaknuto je očekivanje da će i nakon zatvaranja ICTY-a, OSCE biti u mogućnosti nadzirati i podržavati rad nacionalnih pravosuđa u BiH i zemljama regiona.

Odgovarajući na pitanje u vezi tzv. paralelnim istragama, Brammertz je kazao da podržava inicijative koje su usmjerene u pravcu eliminiranja takvih pojava, uz opasku da se radi o nepotrebnom rasipanju resursa, te o pojavi koja šalje lošu sliku u pogledu nezavisnosti sudstva.

Na pitanje o istrazi protiv bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte u vezi s uništavanjem dokaza (artefakata) koji se odnose na genocid u Srebrenici, Brammertz je naveo da je interna istraga provedena na tom planu pokazala da nije postojala namjera da se na taj način nanese bol žrtvama, te da on u potpunosti razumije njihovo nezadovoljstvo i da je u kontaktu s udruženjima žrtava. Dodao je da je Ured haškog tužitelja poduzeo određene korake da bi se sačuvali preostali predmeti i bili vraćeni porodicama žrtava.

Komentirajući pitanje u vezi s napadom na američku ambasadu u Sarajevu koja se nalazi u neposrednoj blizini prostorija OSCE-ove misije u BiH, ambasador Burton je kazao da je tokom nemilih dešavanja bio u stalnom kontaktu s nadležnim vlastima u BiH te da je sve okončano profesionalnom akcijom policijskih snaga.

Naveo je da je u vezi s tim slučajem pokrenuta intenzivna istraga, uz ocjenu da je sve propraćeno odgovarajućom reakcijom unutar BiH i na regionalnom planu.

Glavni haški tužitelj boravi u trodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini u povodu izvještaja koji će u novembru podnijeti Vijeću sigurnosti UN-a.

U ponedjeljak se susreo sa članovima Predsjedništva BiH, a tokom dana Brammertz će se sastati s predstavnicima udruženja koje okupljaju članove porodica žrtava rata u BiH.