Vijeće sigurnosti UN-a
0

Brammertz: Mladića i Hadžića uhapsiti što prije

FENA
Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu Serge Brammertz izjavio je u petak u Vijeću sigurnosti UN-a da je Srbija ostvarila značajan napredak u saradnji s ICTY-em i zatražio podršku međunarodne zajednice da preostala dva haška optuženika Ratko Mladić i Goran Hadžić budu uhapšena što prije.

"Saradnja Srbije s Tužilaštvom je značajno poboljšana. Promjena političke klime dovela je do odlučnijega i aktivnijeg pristupa na političkome, pravnom i operativnom nivou", rekao je Brammertz u Vijeću sigurnosti predstavljajući redovni izvještaj o saradnji Srbije s ICTY-em, saopćeno je iz ovoga suda.

On je naveo da je i dalje najkritičnija oblast u saradnji Beograda s Haškim sudom hapšenje Mladića i Hadžića i dodao da dva haška bjegunaca moraju biti što prije uhapšena.

Brammertz je ocijenio da hapšenje Radovana Karadžića i Stojana Župljanina predstavlja "važnu prekretnicu" u saradnji Srbije s Tužilaštvom i naveo da se poboljšala saradnja između različitih službi u planiranju i koordinaciji akcija.

"Ona (hapšenja) su rezultat poboljšane saradnje, efikasnog rukovodstva i koordinacije između političkih, pravosudnih i sigurnosnih agencija zaduženih za lociranje haških bjegunaca", rekao je Brammertz.

Prema njegovim riječima, rad sadašnjih službi otežan je zbog nedostataka u prethodnom rukovođenju sigurnosnim službama. Brammertz je kazao da su mu tokom posjete Beogradu u novembru predstavljeni akcioni planovi za hapšenje dvojice preostalih haških bjegunaca i dodao da je moguće očekivati nove pozitivne rezultate na njihovom ostvarenju.

"Pozitivni rezultati bit će mogući ako bude političke podrške, a podrška međunarodne zajednice od ključnog je značaja u idućim mjesecima i godinama", rekao je Brammertz i upozorio da bi rad ICTY-a u suprotnome mogao biti ugrožen.

Glavni tužitelj je kazao da je Srbija ostvarila značajan napredak i kada je u pitanju pristup arhivima i dokumentima i kako je pozitivno odgovorila na zahtjeve Tužilaštva u većini slučajeva, ali da problem ostaju dokumenti koji nedostaju u arhivima, posebno kad je riječ o suđenju generalu Momčilu Perišiću.

"Savjet za nacionalnu saradnju s Haškim sudom u tome smislu može imati ključnu ulogu", rekao je glavni tužitelj i dodao da je u toj oblasti neophodna daljnja saradnja s osobama zaduženim za saradnju s ICTY-em.

U pogledu sudskih postupaka tužitelj Brammertz je u kratkim crtama izložio napore Tužilaštva da izvede obimne i kompleksne postupke protiv visokih političkih i vojnih rukovodilaca na efikasniji i ekspeditivniji način.

Tužitelj je naglasio veliku važnost zaštite svjedoka koji svjedoče pred ICTY-em, u svjetlu zabrinutosti zbog uticanja na svjedoke. U tom pogledu je zatražio podršku država u kojima ovi svjedoci imaju prebivalište.

Osvrćući se na pitanje saradnje država članica, tužitelj Brammertz je rekao da ona "ostaje i dalje kritična na nekoliko polja: pristupa arhivima i dostupnosti dokumenata, dostupnosti svjedoka i njihovoj zaštiti, potrazi, hapšenju i prebacivanju preostalih optuženih koji su u bijegu".

Tužitelj je izjavio kako je Bosna i Hercegovina nastavila da omogućava pristup arhivima i dostavlja zatražene dokumente. On je izrazio nadu da se aktuelne unutrašnje političke i institucionalne poteškoće neće negativno odraziti na saradnju.

Također je dao poticaj lokalnim vlastima da usvoje "proaktivan pristup" protiv onih koji optuženima u bijegu pružaju podršku u izbjegavanju pravde, navodi se u saopćenju.