BiH
4

Bradshaw: Ponosan sam na dosadašnji doprinos EUFOR-a procesu profesionalizacije OSBiH

FENA
Vježba pod nazivom "Brzi odgovor 2015", u kojoj će sudjelovati pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) i EUFOR-a, bit će izvedena od 13. do 22 oktobra u objektima OSBiH na Manjači.

Najavio je to operativni komandant EUFOR-a za operaciju “Althea” general sir Adrian Bradshaw (Bredšo) danas na pres-konferenciji u Sarajevu, navodeći da se radi o redovnoj vježbi koja se izvodi na godišnjem nivou, te da će ove godine u njenom fokusu biti operacije podrške miru.

"To je vježba koja se održava svake godine i na kojoj se pokazuje sposobnost EUFOR-a za izvođenje operacija podrške miru zajedno s OSBiH, kao i sposobnost da iz zemalja-sudionica u Misiji EUFOR-a, dovede dodatno osoblje za sudjelovanje u vježbi", kazao je.

General Bradshaw precizirao je da će u realizaciji ove vježbe sudjelovati i Višenacionalni bataljon EUFOR-a i čete Rezervnih snaga.

"Za EUFOR je razvijanje kapaciteta i sposobnosti OSBiH ključni zadatak, a zajedničke aktivnosti, kao što je vježba 'Brzi odgovor', važne su kako bi OSBiH dostigle najviše međunarodne vojne standarde u skladu sa konceptom dvostruke upotrebe snaga", pojasnio je.

Dodao je da je u tom kontekstu neophodno očuvati fleksibilnost koja karakterizira koncept dvostruke upotrebe snaga, a što je došlo do izražaja tokom prošlogodišnjih poplava u BiH, tokom kojih su pripadnici EUFOR-a i OSBiH pružili pomoć civilnim strukturama.

"Nesebičnost i hrabrost koje su u tom periodu pokazali vojnici EUFOR-a i OSBiH je odličan primjer koji pokazuje koristi i mogućnosti koje ima naše partnerstvo", istaknuo je general Bradshaw, navodeći da je ponosan na dosadašnji doprinos EUFOR-a procesu profesionalizacije OSBiH.

Poručio je, istovremeno, da i nadalje glavni napor ostaje usmjeren na osposobljavanje i obuku OSBiH, te da je na tom planu uspostavljen robusan program putem kojeg će u bliskom partnerstvu s OSBiH biti nastavljena potpora napretku u različitim oblastima kao što su inžinjerija, deminiranje, i akcije pružanja pomoći u slučaju katastrofa.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s mogućnošću da migranti s Bliskog istoka i afričkih zemalja krenu u pravcu BiH te ulozi EUFOR-a u tom slučaju, general Bradshaw je kazao da se radi o veoma važnom pitanju koje je trenutno u fokusu te da nema garancija da će pritisak izbjeglica zaobići BiH, a što podrazumjeva obavezu nadležnih struktura, uključujući i odbrambene da izvrše određene pripreme.

Ocijenio je da bi, ukoliko dođe do angažmana OSBiH u tom kontekstu, moglo pomoći njihovo iskustvo i vještine koje stječu uz potporu EUFOR-a, a tiču se operacija podrške miru i saradnje s civilnim strukturama.

Dodao je da je u vezi s ovim pitanjima razgovarao s dužnosnicima Ministarstva odbrane BiH radi poduzimanja aktivnosti na pripremi za situaciju s kojom bi se BiH, ali i druge zemlje regiona mogle suočiti, a tiče se priliva izbjeglica.

Na dodatni upit u vezi s rizikom "da sa izbjeglicama u BiH stignu i teroristi", general Bradshaw je odgovorio da se radi o potencijalnoj prijetnji, te da su sigurnosne agencije diljem Evrope svjesne te opasnosti.

"Nije samo EUFOR koji pruža pomoć i koji će pružiti pomoć u slučaju da veliki broj migranata odluči da krene preko BiH, nego su tu i drugi akteri, uključujući i Štab NATO-a u Sarajevu", istaknuo je general Bradshaw, navodeći da se pomoć EUFOR-a ogleda na taktičkom, a NATO-štaba na strateškom nivou i u suradnji s Ministarstvom odbrane BiH.