BiH
6

Bradarić: Pošteno je da Radončić bude smijenjen

Piše: J. H.
Mehmed Bradarić (Foto: Klix.ba)
Mehmed Bradarić (Foto: Klix.ba)
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sutra će se izjašnjavati o inicijativi za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH smjenom ministra sigurnosti Fahrudina Radončića.

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH 13. marta izglasali su smjenu Radončića sa pozicije ministra sigurnosti. Odluka je usvojena sa dovoljnom entitetskom većinom a za njegovu smjenu glasalo je 28 poslanika, protiv je bilo devet, a suzdržanih pet. Za su glasili SDA, SDP, SNSD, PDP i SDS.

Mehmed Bradarić, delegat SDP-a u Klubu Bošnjaka u Domu naroda, kaže da očekuje od političkih partija u Predstavničkom domu koje su glasale za smjenu Radončića da se ponašaju isto i na sutrašnjoj sjednici.

"Ukoliko tako bude, smjena Radončića nije upitna. Njegova krivica postoji, ali nije jedini krivac. Kao ministar sigurnosti trebao je učiniti mnogo više po pitanju koordinacije kad već ne može po pitanju operativnih nadležnosti. Komisija za sigurnost Parlamenta BiH je na tome insistirala. On je svjestan da njegovo učešće u Vijeću ministara može otežati rad jer njegova politička partija u Zastupničkom domu ne podržava rad Vijeća ministara. Možda je i pošteno da on ode, a mislim da se on ponajviše raduje tome što će otići da se ta priča završi", kaže Bradarić za Klix.ba.

Kaže da će se on i njegov stranački kolega Kruno Vrdoljak ponašati kao i SDP-ovi zastupnici u Zastupničkom domu te podržati smjenu.

Nermina Kapetanović iz SDA nije htjela da daje izjave prije, kako je kazala, sutrašnje sjednice Kolegija, a Halid Genjac, također delegat SDA, nije odgovarao na naše pozive.

Podsjećamo da je Inicijativu o smjeni Fahrudina Radončića predložio Klub SDA, čiji poslanici smatraju da ministar sigurnosti nije učinio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti kako bi zaštitio imovinu i građane tokom demonstracija širom BiH, tokom kojih su zapaljene zgrade Predsjedništva BiH, Arhiv BiH i nekoliko zgrada kantonalnih vlada.