BiH
8

Bradarić: Posljedice neusvajanja zakona bile bi strašne

FENA
Mehmed Bradarić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mehmed Bradarić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mehmed Bradarić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, bit će sutra u devet sati pred zgradom institucija BiH, kao i delegat Krunoslav Vrdoljak, i čekat će 24 sata ostale delegate ne bi li se održala sjednica tog doma i usvojio zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti jer je 1. juni krajnji rok koji je komitet eksperata Evropske unije postavio za donošenje tog bh. zakona.

To je danas u Sarajevu agenciji Fena izjavio delegat Bradarić, uz napomenu da je predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović trebao za danas, ali nije, sazvati vanredno zasjedanje zbog usvajanja ovog zakona i odgovarajućih dopuna u Krivičnom zakonu koje su na tragu borbe protiv korupcije.

"Posljedice neusvajanja zakona bit će strašne - bit će usporen i otežan protok novca u BiH, što znači da će sve udaljiti potencijalne ulagače", rekao je, između ostalog, Mehmed Bradarić agenciji Fena.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na maratonskoj sjednici od prije dva dana odobrio zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti te dopune Krivičnog zakona, čime je ispunio uvjet Komiteta eksperata Vijeća Evrope da BiH ne dođe na crnu listu zemalja zajedno s Ukrajinom, Iranom i Sjevernom Korejom kad je u pitanju oblast pranja novca i finansiranja terorizma.

Međutim, zakon ne može stupiti na snagu dok ga ne odobri i Dom naroda.