Prijedlog usvojen u prvom čitanju
0

Bradarić: Niko nije zadovoljan budžetom, ali on mora biti usvojen

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
U nastavku današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obavljena je rasprava o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH koji je pred delegatima u prvom čitanju.

Dopredsjedavajući Doma naroda BiH Sulejman Tihić podsjetio je na razloge zbog kojih će delegati iz Stranke demokratske akcije (SDA) glasati protiv predloženog budžeta.

"Smatramo da on šteti BiH i ne zadovoljava potrebe države BiH. Fiskalni okvir je napravljen bez predstavnika SDA, preglasani smo u Vijeću ministara, Predsjedništvu BiH, Predstavničkom domu i bit ćemo preglasani i ovdje u Domu naroda. Problem je u uskom fiskalnom okviru koji je BiH stavio u nepovoljan položaj u odnosu na entitete, a što ugrožava funkcioniranje države kao i njen put ka EU i NATO-u", rekao je Tihić.

Dopredsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić podvukao je da niko nema pravo da kaže da ne snosi dio odgovornosti za sadašnji način finansiranja BiH te da je budžet institucija BiH povećan za 45 miliona KM.

"Ovdje treba otvoriti pitanje institucija koje su nam nametnuli OHR i međunarodna zajednica. Izračunao sam, kada bismo prestali finansirati te institucije koje ionako ne rade svoj posao, bio bi dovoljan i budžet od 250 miliona KM", rekao je Tadić.

Delegat Mehmed Bradarić pojasnio je da niko nije zadovoljan predloženim bužetom, ali da on mora biti usvojen da bi bilo izbjegnuto stanje anarhije.

"Bez budžeta nema općinskih izbora, popisa stanovništva, poticajnih sredstava EU, MMF-a...", kazao je Bradarić.

Pitanje budžeta, rekao je Halid Genjac, jest pitanje da li je veće zlo njegovo neusvajanje ili usvajanje bilo kakvog budžeta.

Delegati su nakon rasprave usvojili u prvom čitanju Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH.

Kao što je i najavljeno protiv su glasali delegati iz SDA.

Usvojen je i prijedlog Komisije za finansije i budžet Doma naroda da amandmanska faza o ovom prijedlogu zakona traje 24 sata od trenutka usvajanja Prijedloga u prvom čitanju.

Usvajanje zakona o budžetu očekuje se u četvrtak kada je zakazana nova sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.