BiH
25

Bradara o stavljanju van snage Zakona o radu: Ovo je politička odluka Ustavnog suda FBiH

Piše: Er. M.
Lidija Bradara (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Lidija Bradara (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Nakon što je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine stavio van snage Zakon o radu FBiH, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara izjavila je kako je ovo politička odluka.

Bradara je kazala da je je iznenađena presudom Ustavnog suda FBiH koju nije željela detaljno komentarisati ističući kako će se rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH oglasiti tek nakon što dobije presudu.

"Mislim da je ovo politička odluka Ustavnog suda FBiH. Drago mi je ako će Ustavni sud nastaviti ovakvom praksom ili se možda vratiti u prošlost prema svi predmetima koji su ranije bili pred ovim sudom i na isti način donositi odluke", rekla je Bradara.

Ona je kazala da su na sjednici Doma naroda usvojeni amandmani jednog od podnositelja ustavnog spora te da joj nije jasno kako je kršena procedura usvajanja.

"Mislim da je ovo ulazak u politizaciju. Znamo da je na osnovu Zakona o radu potpisan kolektivni ugovor. Oni koji su donijeli ovakvu odluku vjerovatno će i o tome morati voditi računa", dodala je Bradara.

Istakla je kako se odluke Ustavnog suda FBiH sprovode te da će u skladu s tim Zakon o radu ponovo ići u parlamentarnu proceduru.

"Mi trebamo samo usvojiti u istom tekstu Zakon o radu u Domu naroda i on može stupiti na snagu. Usvajanje zakona u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i nije bio predmet ovog spora", zaključila je Bradara.