BiH
20

Bračni par Gakenyi: Lijepo je u Engleskoj, ali naše srce je na Sani

FENA
Bračni par Gakenyi
Bračni par Gakenyi
Sirijac i Bosanka, bračni par Murhaf i Samka Gakenyi, ljekari po struci, s djecom su do rata u BiH živjeli i radili u Prijedoru.

Namjeravali su tamo i ostati, ali ih je u tome spriječio rat. Danas žive u Engleskoj, oboje su u penziji, a koliko svi čeznu za gradom koji toliko vole pokazuje i podatak da je njihov sin svoju kompaniju nazvao po rijeci Sani. Murhaf brine i za svoje sunarodnjake te je, iniciran akcijom West Yorkshire Bosnian Association, pozvao bh. dijasporu da se uključe i pruže pomoć sirijskom narodu.

U Englesku je porodica Gakenyi stigla u oktobru 1992. godine, a u razgovoru za Agenciju FENA prisjetili su se tog ratnog perioda u BiH.

"Ratni vihor i zbivanja u Prijedoru razdvojili su nas. Moj muž je odveo djecu u Ljubljanu kod moje tetke, a ja sam ostala u Prijedoru. On se mislio vratiti za dva dana jer je trebalo da bude dežuran za vikend. Međutim, ratna dejstva su započela u Prijedoru, putevi su bili zatvoreni i nije se uspio vratiti. Nismo imali kontakt jer su sve veze bile prekinute, ali sam bar znala da su oni na sigurnom. Uspjela sam im se pridružiti nakon četiri mjeseca i nešto kasnije smo stigli u Englesku kao izbjeglice", priča Samka Gakenyi.

Shvativši da se rat nastavlja i da je budućnost neizvjesna, pomirili su se, kaže sa činjenicom da šanse za povratak u domovinu nije bilo.

"Uspjeli smo se vratiti našoj profesiji nakon izvjesnog vremena, a sad smo sretno penzionisani. Povratak u našu profesiju trajao je nekoliko godina. Murhaf je, prije nego se registrirao i počeo raditi u svojoj profesiji, povremeno radio s bosanskim izbjeglicama, dok sam ja učila engleski jezik i spremala engleske ispite da se registriram i radim u svojoj profesiji što smo i uspjeli", kazala je.

Samka je consultant pedijatar i penzionirana je krajem 2013. godine, a njen muž Murhaf je psihijatar i penzioniran je prije nekoliko godina. Imaju kćerku Mahu 33 godine koja je doktorica psihologije i sina Nedžima (Nej) 31 godina koji s partnerima ima privatni biznis sa sjedištem u Engleskoj i uredom u Sarajevu. Imaju i unuku Elissu koja ima 19 mjeseci. Njihova snaha Elma je Sarajka, a zet Andy Englez koji također jako voli Bosnu. Odlazi tamo redovno, a on i Maha planiraju graditi i kuću pored Sane.

Samka ističe da su njen muž Murhaf i ona studirali medicinu u Sarajevu. On je završio studije 1978. godine i zaposlio se u medicinskom centru u njenom rodnom mjestu Ljubiji. Ona mu se pridružila 1980. Uskoro su se vjenčali i dobili djecu. Murhaf je specijalizirao neuropsihijatriju u Zagrebu, a ona pedijatriju u Sarajevu.

"Murhaf je oduvijek volio Bosnu kao svoju drugu domovinu i imao je jugoslavensko državljanstvo. Bilo nam je lijepo i bili smo sretni dok smo živjeli u Ljubiji i Prijedoru, imali smo veliki krug prijatelja i nismo nikad razmišljali da igdje odselimo", navodi ona.

Samka priča da je, nakon napuštanja domovine u ratnim zbivanjima, prošlo deset godina prije nego su uspjeli ponovo otići u Prijedor, grad u kojem su živjeli prije rata u BiH.

"Od tada redovno obilazimo rodnu grudu, moju a i naše djece. I Murhaf je uživao u svakom trenutku provedenom u Bosni, pogotovo na našoj vikendici pored rijeke Sane, u selu udaljenom šest km od Prijedora. Rado se vraćamo tamo, a s obzirom na to da sam i ja odnedavno u penziji imamo šansu odlaziti tamo često", navodi ona.

Samka ističe da im je lijepo i u Engleskoj, ali dodaje: "Dom ti je tamo gdje ti je srce".

"A naše srce je u Bosni, pogotovo na zelenoj ljepotici Sani na kojoj su naša djeca provela sretno djetinjstvo i po kojoj je naš sin nazvao svoju kompaniju", kaže ona.

Murhaf Gakenyi porijeklom je Sirijac. Redovno kontaktira s rodbinom koja živi tamo, ali je u stalnoj brizi za njih i ostale sunarodnjake. Iniciran akcijom West Yorkshire Bosnian Association, pokrenuo je nedavno među bh. dijasporom određene aktivnosti za pomoć narodu Sirije koje bi trebalo da traju do polovine aprila.

"Ideja da se uključimo u akciju pomoći sirijskom narodu inicirana je akcijom West Yorkshire Bosnian Association. Murhaf je sudjelovao na mitingu tokom kojeg je skupljeno oko 6.000 funti. Za taj novac kupljen je polovan sanitet i nešto lijekova i poslan sirijskim izbjeglicama. Poslije tog mitinga Murhaf je došao na ideju da pomoć sirijskom narodu bude organizirana na nivou dijaspore. Plan je da akcija traje do polovine aprila i nadamo se da ćemo uspjeti pomoći sirijskim izbjeglicama, uz pomoć bh. dijaspore u Engleskoj", završila je Samka životnu priču porodice Gakenyi.