BiH
0

Braća Đelilbašić priznali krivicu za ratni zločin u Turbetu

FENA
Optuženi Šaban Đelilbašić i Elvir Đelilbašić sporazumno su priznali krivicu za počinjeno krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Sporazum o priznanju krivice sa tužiocem iz Tima II Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH sklopili su optuženi Šaban Đelilbašić (1966.) i Elvir Đelilbašić (1969.).

Optuženi potpisivanjem sporazuma u cijelosti priznaju izvršenje krivičnog djela koje im se stavlja na teret optužnicom Tužilaštva BiH od 27. decembra 2011. godine.

Tužilac i odbrana saglasni su da, na osnovu sporazuma, Sud BiH izrekne optuženim Šabanu Đelilbašiću i Elviru Đelilbašiću kaznu zatvora u trajanju od pet do šest godina.

Predložena kazna je u skladu sa ulogama optuženih u izvršenju krivičnog djela.

Optuženi Šaban i Elvir Đelilbašić se terete da su kao pripadnici Armije R BiH u mjestu Turbe počinili ubistvo dva civila srpske nacionalnosti.

Ovim sporazumom, optuženi potvrđuju da su upoznati sa sadržajem optužnice Tužilaštva BiH.

Oni istovremeno potvrđuju da izjavu o priznanju krivice daju dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, te se obavezuju da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka u iznosu koji im eventualno odredi Sud BiH.

Optuženi će, nakon što sud prihvati sporazume, a prije određivanja kazne, lično dati svoje izjave, kojima će pred oštećenima izraziti pokajanje za svoja učešća u počinjenom krivičnom djelu.

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje te prava na žalbu na presudu koju im, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH, saopćilo je državno tužilaštvo.