BiH
72

BPS: Ministar sigurnosti BiH već politizira istrage

FENA
Sefer Halilović
Sefer Halilović
Povodom nekoliko javnih istupa aktuelnog ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, Bh. patriotska Stranka (BPS-Sefer Halilović) saopćila je da postoji ozbiljna razlika u vezi njegovih istupa prije i nakon preuzimanja pozicije u Vijeću ministara BiH.

Iz BPS-a podsjećaju da su Radončić i novina "Dnevni avaz", dok je bila u njegovom vlasništvu, u više navrata govorili o političkim atentatima, stavljajući akcenat na atetnat na generala Sefera Halilovića i njegovu porodicu u kojem su ubijeni Halilovićeva supruga i njen brat.

Po njima danas, Radončić kao ministar sigurnosti BiH namjerno izostavlja ovo djelo ratnog zločina i više ne pominje da će, kao resorni ministar, utjecati da se ovo teško krivično djelo rasvijetli.

Iz BPS-a ističu da su neugodno iznenađeni ovakvom politizacijom istraga teških zločina, te poručuje ministru sigurnosti BiH da se istrage ne mogu raditi po principu švedskog stola, već da se svakoj istrazi mora pristupiti temeljito i depolitizovano.

Bh. Patriotska stranka napominje da ni prethodni ministri sigurnosti, kao ni Federalna uprava policije, SIPA i OSA nisu ništa uradile da se zločin prema porodici Halilović rasvijetli, niti su od preživjelih uzeli izjave, materijalne dokaze, skupili nova saznanja i saslušali listu osumnjičenih i onih koji imaju saznanja u vezi s tim krivičnim djelom.

"Javno pozivamo navedene institucije da na adresu Bh. Patriotske stranke upute poziv da dostavimo imena ljudi koji imaju saznanja kao i dokaze u vezi navedenog slučaja, u protivnom BiH i dalje dokazuje da njome vlada mafija", saopćeno je iz Sektora za komunikacije BPS-a.