Poziv strankama na konsenzus
5

BPS: Bh. javnost sazrela da se o političkim ubistvima javno progovori

FENA
Bosansko hercegovačka stranka (BPS-Sefer Halilović) uputila je saopćenje u kojem se navodi da od svog osnivanja 1996. godine traži da se rasvjele atentati počinjeni pod okriljem onih koji su zloupotrijebili politiku.

“Obzirom da smo u svojoj dugogodišnjoj borbi nailazili na razne otpore i pritiske, smatramo da je bh. javnost sazrela da se o političkim ubistvima progovori na javan i argumentiran način te da se zatraže odgovori na brojna nerazjašnjena pitanja u vezi navedenih zločina”.

Kako se navodi u saopćenju BPS-Sefer Halilović spremna je ponuditi dokazni materijal u vezi nekoliko političkih atentata.

“Da bi se politički atentati rasvijetlili, a nalogodavci i izvršioci ovih zločina kaznili, mora postojati svedržavni konsenzus u vidu sporazuma koji će potpisati svi predsjednici stranaka i time preuzeti obavezu da će pomoći u rasvjetljavanju ovih zločina i da neće štititi ma koga ko se ogriješio u ovim počinjenim zločinima”, navodi se između ostalog u saopćenju BPS.

S tim u vezi, predsjednik BPS-a će, uskoro, inicirati sastanak predsjednika SDA, SDP, SBB, SDU, NsRzB i Stranke za BiH kako bi započeli razgovore o svestranačkom konsenzusu da se rasvijetle sva politička ubistva.

Smatramo da bez rasvijetljenih političkih ubistava se ostali građani BiH ne mogu osjećati sigurno jer ukoliko se može ubiti porodica prvog komandanta i osnivača ARBiH generala Sefera Halilovića i da taj zločin ostane neistražen i zataškan, ko se, onda, može osjećati sigurnim u BiH!?, saopćio je Sektor za komunikacije BPS-a.