BiH
0

BPK: Općine neće same moći nadoknaditi štete od snježnih padavina

FENA
Općine u sastavu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) neće moći same nadoknaditi štete od snježnih padavina u februaru ove godine, kazao je Feni direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Ramo Živojević.

Po njegovim riječima, iako još nisu kompletirani izvještaji o štetama sve tri općine BPK-a, već je izvjesno da će pomoć biti neophodna i s viših nivoa.

"S obzirom na visinu nastalih šteta, sigurno je da općine i BPK neće moći nadoknaditi većinu procijenjenih šteta te će se pomoć tražiti s nivoa Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je Živojević.

Kako je rekao izvještaje o procjeni šteta nastalih usljed velikih snježnih padavina Vladi Bosanskopodrinjskog kantona, odnosno kantonalnoj Komisiji za procjenu šteta, do sada su dostavile općine Goražde i Pale-Prača, a očekuje se da to ovih dana učini i Općina Foča-Ustikolina.

Izvještaji pokazuju da je na području općine Goražde procijenjena šteta od 602.174,23 KM, a na području općine Pale-Prača od 130.333,37 KM.

"Nakon što stigne konačan izvještaj iz Općine Foča-Ustikolina, kantonalna Komisija za procjenu šteta će sačiniti zbirni izvještaj koji će razmatrati Vlada Kantona", kazao je direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Goražde.