BiH
15

BPK Goražde prvi u FBiH dobio budžet, ali i 4,5 miliona KM naslijeđenih dugova

Piše: E. A.
Nudžeim Džihanić
Nudžeim Džihanić
BPK Goražde prvi je kanton u FBiH koji je dobio budžet za tekuću godinu a usvojen je u iznosu od 43.994.983 KM.

Ministar finansija Nudžeim Džihanić, nakon izjava opozicije da je narušena procedura donošenja budžeta, tvrdi kako ni Vlada, a ni Ministarstvo finansija nisu prekršili procedure već je budžet poslanicima predložen u formi nacrta dok Poslovnik o radu Skupštine predviđa i donošenje budžeta po skraćenoj proceduri.

Osim toga, usvajanju budžeta prethodile su konsultacije sa budžetskim korisnicima, lokalnim zajednicama i udruženjima, čiji su zahtjevi bili mnogo veći, no Džihanić tvrdi da je napravljen realan budžet s tim da su četiri miliona u budžetu akumulirana namjenska sredstva koja će biti utrošena za razvoj privrede i infrastrukture.

Primjerice, 600 000 KM za sufinansiranje projekata lokalnih zajednica, milion maraka u okviru Ministarstva za boračka pitanja za subvencije u cilju proširenja kapaciteta i zapošljavanja.

"Posebno su važne subvencije javnim i privatnim preduzećima. Moramo podsticati privrednike u proširenju proizvodnih kapaciteta kako bi povećali broj zaposlenih. Kroz kantonalnu Direkciju za ceste, takođe je planirano oko milion maraka a to su sredstva od GSM licence usmjerena na razvoj infrastrukture, odnosno putnih pravaca u BPK“, kazao je ministar finansija.

Zatečeno stanje u pojedinim oblastima je katastrofalno a dugovi ogromni.

"Počev od Kantonalne bolnice gdje su obaveze po osnovu doprinosa oko milion i 100.000 maraka, obaveze prema TIKA-i 900.000 maraka, Domu za stara i iznemogla lica 900.000 maraka, Mljekara i obaveze koje su ostale neizmirene iz 2014. godine na teret 2015. godine – 1.500.000 maraka. Kad sve to sumiramo preuzeli smo oko 4.500.000 KM obaveza. To javnost mora da zna“, ističe Džihanić.