BiH
136

BPK Goražde dobio novu vladu: Emir Oković novi premijer

Piše: E. A.
Emir Oković (Foto: Klix.ba)
Emir Oković (Foto: Klix.ba)
BPK Goražde prvi je kanton u Federaciji BiH koji je dobio novu vladu, čime je okončana implementacija izbornih rezultata.

Vlada je formirana na danas održanoj vanrednoj sjednici Skupštine BPK Goražde koja je počela minutom šutnje za žrtve terorističkog napada u Parizu te intoniranjem državne himne.

Odluka o potvrđivanju Vlade BPK Goražde usvojena je sa 15 glasova "za", tri "protiv " i pet "suzdržanih". Protiv su bili poslanici iz Demokratske fronte - Željko Komšić te jedan poslanik iz SDP-a, dok su suzdržani bili poslanici SBB-a -Fahrudin Radončić (4) i A-SDA (1).

Premijer BPK Goražde Emir Oković (SDA) i ministri dali su svečanu izjavu. Za ministra finansija imenovan je Nudžeim Džihanić (SDA), Radmila Janković (SDA) je ministrica za pravosuđe, upravu i radne odnose, dok je ministar unutrašnjih poslova Nijaz Musić (SDA).

Za ministra privrede imenovan je Esed Radeljaš (Stranka za bolje Goražde), ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljene osobe i izbjeglice je Alen Pašović, ministar za boračka pitanja ostaje Zijad Briga (Novi pokret), Slobodan Janković je novi ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline. Funkciju ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport obavljat će Damir Žuga (Stranka za BiH).

Poslanicima i brojnim zvanicama obratio se novoimenovani premijer Emir Oković, koji je predstavio kraći ekspoze rada istakavši kako je pred Vladom puno posla te da će u što kraćem roku izraditi strategiju razvoja za mandatni period od četiri godine sa jasno preciziranim strateškim ciljevima i planovima, a prioriteti su svakako razvoj privrede i otvaranje novih radnih mjesta.

U svom obraćanju premijer je istakao da će osnov djelovanja ove Vlade biti pozitivan trend privrednog rasta i povećanja zaposlenosti, te da će Vlada odmah krenuti operacionalizaciju postavljenih ciljeva donošenjem Programa rada i budžetskog okvira koji će u što skorije vrijeme biti predstavljeni Skupštini i građanima BPK Goražde.

"Danas osjećam znatno veću odgovornost pred vama i trudit ću se da od svih vas imam razumijevanje i podršku u ostvarenju ciljeva čiji uspjeh zavisi od sinergije svih učesnika u javnom životu BPK Goražde. Pred vama se nalazi Vlada koja je nastala u složenim političkim odnosima, ali to neće biti smetnja za demokratski dijalog. Ova Vlada BPK Goražde vidi kao moderan, evropski orijentisan kanton, koji svoju politiku temelji na produktivnom i kontinuiranom zapošljavanju, efikasnoj administraciji i socijalnoj uključenosti“, kazao je između ostalog novi premijer BPK Goražde Emir Oković.