BiH
0

Božo Ljubić zadovoljan ishodom sastanka u Briselu

FENA
Božo Ljubić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Božo Ljubić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 Božo Ljubić kazao je danas da je zadovoljan ishodom današnjeg sastanka održanog u Briselu s generalnim direktorom za proširenje Stefanom Sanninom u vezi s provođenjem presude "Sejdić-Finci".

Ljubić je u izjavi za Agenciju FENA kazao da bi sedmice koji slijede sve do 12. aprila trebali biti iskorišteni za ozbiljne razgovore kako bi se izradio konačan model implementacije Međunarodnog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci".

"Potvrdili smo principe na sastanku koji su dogovoreni u okviru nove parlamentarne većine, a približeni su i koncepti kako bi se došlo do modela implementacije presude", podcrtao je Ljubić.

Kako je pojasnio lideri su se opredijelili za izravan izbor članova Predsjedništva BiH jednoga iz Republike Srpske, dva iz Federacije BiH i to prvenstveno slijedeći ustavnu strukturu dva entiteta.

"Republika Srpska bila bi jedna izborna jedinica, a u Federaciji BiH bi se izbor članova Predsjedništva bazirao na deset kantona koji su ustavne kategorije u FBiH. Tako da će dani narednog mjeseca biti iskorišteni za razgovore s predstavnicima Evropske komisije o bilateralnom i multilateralnom formatu", naglašava Ljubić.

Napomenuo je i da se s dogovorenim slažu lideri šest stranka HDZ BiH, HDZ 1990, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Savez za bolju budućnost (SBB) BiH i Srpska demokratska stranka (SDS), dok se s ovim prijedlogom ne slažu u Stranci demokratske akcije (SDA).

"Ovih šest lidera opredijelilo se da na danas ustanovljenom konceptu rade na dogovoru oko modela. Vjerujem da bi dogovor mogao biti postignut i današnji sastanak predstavlja napredak u odnosu na dosadašnje pregovore", kazao je na kraju Ljubić.

Iz Delegacije Evropske unije u BiH, u zajedničkom pismu visoke predstavnice Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i evropskog komesara za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle, istaknuta su njihova očekivanja prema kojima bi politički sporazum o provođenju presude "Sejdić i Finci“ trebao biti postignut do kraja marta ove godine.

Taj politički sporazum, i vremenski okvir za njegovo provođenje, bila je centralna tema današnjeg Dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Kako bi se osiguralo uspješno rješavanje tog pitanja, ključnog za proces evropskih integracija BiH, te pripremio sastanak 11. aprila, generalni direktor za proširenje Stefano Sannino je pozvao lidere sedam vodećih političkih partija iz BiH i njihove stručnjake na konsultacije u Brisel.