BiH
0

Božo Ljubić potpisao ostavku

FENA
Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić na jučerašnjoj konstituirajučoj sjednici Središnjeg odbora HDZ-a 1990 u Čapljini potpisao je i kuvertirao ostavku na funkciju predsjednika stranke i mjesto ministra u Vijeću ministara.

U priopćenju za javnost te stranke navodi se kako će ostavka biti aktualna ako stranka na sljedećim lokalnim izborima ne postigne planirane rezultate, a što je u skladu s opredjeljenjem da je rezultat najvažniji kriterij za ocjenu uspješnosti u svakog dužnosnika u stranici i cijele stranke.

Središnji odbor HDZ-a 1990 na sjednici je analizirao stanje u stranci, funkcioniranje institucija vlasti na svim razinama BiH, posebice djelovanje i rezultate predstavnika stranke u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, te odnose s koalicijskim strankama.

Na sjednici je zaključeno kako HDZ 1990 nastavlja svoju političku misiju s jasnim i prepoznatljivim političkim identitetom i političkim programom, otvorenim za suradnju s drugim hrvatskim strankama u traženju rješenja za najvažnija nacionalna pitanja, koja će osigurati istinsku ravnopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda u europskoj BiH.

Tijekom sjednice izražena je i zabrinutost u povodu nedavne izjave Vijeća za provedbu mira kojom se odlaže cjelovita ustavna reforma na neodređeno vrijeme te je zaključio kako HDZ 1990 ostaje dosljedan političkom stavu o nužnosti donošenja novoga ustava BiH kao temeljnoj pretpostavki samoodrživosti europske budućnosti BiH u kojoj će položaj sva tri naroda biti istovjetan.

Središnji odbor smatra neprihvatljivim način tretiranja opravdanih zahtjeva Hrvata u BiH od strane visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, čije poruke, kako se navodi u priopćenju sve više podsjećaju na odnos što su ga prema Hrvatima BiH imali neki raniji visoki predstavnici.

Na sjednici je dana podrška predsjednicima i ministrima u županijskim vladama gdje je HDZ 1990 vodeća stranka, te su pozdravljeni do sada postignuti rezultati u tim županijama na saniranju zatečenog stanja i otvaranju perspektiva.

Predsjedništvo te stranke je dobilo obvezu da preko sustava županijske vlasti osigura uspostavu agencija za gospodarski razvoj kao i razvojnih fondova koji su jedan od prioriteta u njihovim izbornom programu.

Središnji odbor HDZ-a 1990 još jednom je istaknuo važnost sustava obrazovanja i zadužio resorne ministre u županijskim vladama te ministre i zastupnike na federalnoj i razini BiH da to pitanje kao i pitanje medija tretiraju kao vrhunski prioritet s temeljnom zadaćom očuvanja nacionalne samobitnosti u ovim vitalnim područjima.

Središnji odbor je utvrdio strategiju HDZ-a 1990 na predstojećim lokalnim izborima. HDZ 1990 ide na izbore s uvjerenjem u pobjedu u koja će biti izražena s najvećim brojem načelnika i vijećnika među hrvatskim strankama te pozvao druge hrvatske političke stranke u BiH na izbornu suradnju u svim sredinama od strateškog značaja za poziciju hrvatskog naroda u BiH.

Na sjednici su izvršene i određene tehničke promjene Statuta Stranke. Za dopredsjednike Središnjeg odbora su izabrani Božica Bralo iz Livna i Ivica Marinović i Tuzle. U skladu sa Statutom izabrani su u Predsjedništvo HDZ 1990 Niko Babić (Brčko), Vinko Lučić (Kiseljak) i Željko Matić (Banja Luka), navodi se u priopćenju Ureda za informiranje HDZ-a 1990.