BiH
0

Bozkurt: Stavovi o vehabizmu su ublaženi

FENA
Emine Bozkurt
Emine Bozkurt
Najvažnije je da je napredak na putu ka Evropskoj uniji prioritet nove vlade, da su zakoni koje je BiH trebala da provede usvojeni i da BiH provede preostale potrebne reforme da može aplicirati za status kandidata EU što prije, izjavila je poslanica u Evropskom parlamentu i glasnogovornica za BiH socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Emine Bozkurt nakon glasanja o izvještaju za Bosnu i Hercegovinu u Komisiji za vanjske poslove.

Naglasila je također kako BiH jedino kao jedinstvena država ima pristup da postane članica EU.

Evropski parlament će se u cijelosti izjasniti o tom izvještaju 14. marta.

"Pozitivno je da su usvojeni zakoni za državnu pomoć i za popis stanovništva. Što ne smijemo zaboraviti u ovom kontekstu je da se Anex 7 Dejtonskog sporazuma mora provesti i da se nađe trajno rješenje za izbjeglice i raseljene. Važno je da se ne ostane samo na pregovorima o sprovođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci", kazala je Bozkut u izjavi dostavljenoj medijima.

Također je istaknula kako se nije promijenio ni stav o ulozi OHR-a. Kao i do sada, zatvaranje će biti moguće tek kada se svi uvjeti ispune.

"Nažalost najveći dio rasprave u Komisiji za vanjske poslove bio je posvećen vehabizmu. To nije Bosna i Hercegovina koju ja znam, i tiče se jako malog broja ljudi. Kako bih spriječila disproporcionalne prijedloge, predložila sam da se posveti pažnja borbi protiv svih vrsta ekstremizma, da li religioznog ili nacionalnog. Naš kompromis traži od autoriteta da istraže i bore se protiv ekstremizma i nacionalizma svih vrsta na cijelom zapadnom Balkanu. Danas smo uspjeli da ublažimo i izbalansiramo prvi prijedlog o raspravi o vehabizmu", naglasila je Bozkurt.