BiH
0

Bozkurt: Prava bh. građana trebaju biti na prvom mjestu

FENA
Emine Bozkurt
Emine Bozkurt
Tokom današnje plenarne debate o Bosni i Hercegovini u Evropskom parlamentu (EP) poslanica u EP-u i glasnogovornica za BiH socijaldemokrata u EP-u Emine Bozkurt je izjavila kako u BiH ima napretka s novom vlašću i s usvajanjem zakona o državnoj pomoći te zakona o popisu stanovništva, ali da BiH još uvijek treba pronaći rješenje za izbjeglice.

"Prava građana trebaju biti na prvom mjestu. Još jedan korak ka apliciranju za kandidatski status je provođenje odluke u predmetu 'Sejdić i Finci'. Upravo zato mi je žao što parlamentarna komisija sa zadatkom da provede odluku Suda za ljudska prava u Strasbourgu nije uspjela doći do konkretnih rezultata", kazala je Bozkurt.

Dodala je da BiH već kasni za vozom koji je krenuo, tako da mali koraci naprijed neće pomoći. "A mi želimo da BiH uskoči, samo su potrebne brze i dobro razmotrene reforme. Ako BiH želi uskoro podnijeti zahtjev za status kandidata, njeni lideri se moraju složiti i provesti potrebne reforme, i to ne samo zbog nas u EU-u nego najviše zbog boljeg života svojih građana".

"Kao europarlamentarka, ja radim za 500 miliona građana EU-a, njihove interese, pa i BiH kao potencijalne članice EU-a. Želja bh. građana da se pridruže EU-u premašuje sve nacionalne, etničke i vjerske linije. Mladi ljudi u BiH moraju dobiti EU perspektivu za bolji život u svojoj državi. Jako je potreban bolji mehanizam za koordinaciju i jedan glas prema EU-u. A najviše je potrebna politička volja. I za lidere da govore o tome šta povezuje bh. građane, a ne šta ih razdvaja. Najlakše je uprijeti prstom i tražiti krivca u drugom", kazala je parlamentarka Bozkurt.

Podvukla je kako nacionalizam i ekstremizam dijele ljude.

"Ali presudno je da mi u EU-u gledamo na Bosnu i Hercegovinu objektivno. BiH je zemlja s mnogo lica, ali nijedno od njih definitivno nije od vehabija. Stoga to ne treba spominjati u rezoluciji o napretku BiH. Sve oblike ekstremizma treba osuditi i rješavati u cijeloj regiji, posebno u krhkoj regiji sa svježom ratnom povijesti kao što je zapadni Balkan", zaključila je.