"Nezakonito držan u pritvoru"
0

Božidar Vučurević najavljuje tužbu protiv Srbije

SRNA
Božidar Vučurević
Božidar Vučurević
Advokatski tim bivšeg načelnika opštine Trebinje Božidara Vučurevića naredne nedjelje podnijeće tužbu protiv Srbije zbog njegovog nezakonitog držanja u pritvoru 44 dana, izjavio je Srni Vučurevićev advokat Svetozar Vujačić.

"Hapšenje je bilo zakonito, jer je za njim bila raspisana poternica. On je nezakonito držan u pritvoru 44 dana, jer mu je pritvor odredio i postupak vodio 44 dana apsolutno nenadležan sud, a to je šabački sud. Taj sud je čak utvrdio da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje Hrvatskoj i BiH", rekao je Vujačić.

On je naglasio da je za optužbu protiv Vučurevića - ratni zločin, po zakonu o sudovima Srbije, za cijelu zemlju jedino nadležno Posebno odjeljenje Višeg suda u Beogradu, što, nažalost, nisu znale sudije i predsjednik suda u Šapcu.

"Jedino nam je žao što ćemo po našim zakonima morati da tužimo Srbiju, odnosno Ministarstvo pravde, a veliko bi nam bilo zadovoljstvo kad bi mogli po zakonu da tužimo te sudije, neznalice, pa da oni od svojih ličnih dohodaka tu odštetu plate. Ovako će, nažalost, platiti građani Srbije", rekao je Vujačić.

Vučurević je uhapšen 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku na osnovu potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog navodnih ratnih zločina počinjenih tokom artiljerijskog gađanja Dubrovnika, a nedjelju dana kasnije zahtjev za njegovo izručenje podnijela je u BiH zbog navodnih zločina u Trebinju.

On je sredinom juna pušten da se brani sa slobode u ekstradicionom postupku. Vučurević se, međutim, 10. septembra svojevoljeno vratio u Trebinje.