BiH
38

Božićni prijem: Kardinal Puljić poželio više mira, pravde, pameti i sloge u 2015.

Anadolija
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu danas je upriličen tradicionalni božićni prijem nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića koji je u obraćanju gostima istakao važnost dijaloga u zajednici koji doprinosi pomirenju.

Puljić se posebno zahvalio na prisustvu čelnicima crkava i drugih vjerskih zajednica u BiH.

"Gospodin reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović  te njegova pratnja svojim dolaskom posvjedočuju naše nastojanje da kroz dijalog i uvažavanje jedni drugih izgrađujemo život u ovoj zemlji. Ovi susreti su potvrda dijaloga i traženje puta saradnje", kazao je Puljić te ze zahvalio na prisustvu i predstavnicima Jevrejske zajednice u BiH, kojima je čestitao prošlosedmični blagdan Hanuku.

 Također je kazao kako je današnji prijem dobra prilika za zbližavanje, razgovor te podjelu božićne radosti.

"Ovaj prijem za cilj ima da se zbližimo. Tada jedni drugima želimo ono što nam najviše manjka: zdravlje, mir, sreću, suradnju. Zaželio bih da se u ovoj zemlji, čim prije, uspostavi vladavina prava kako bi zakonski zaštitili svakog čovjeka. Želim da se što prije uspostavi vlast koja će se brinuti za sve njene građane, a ne samo za one koje su dio stranke na vlasti. Da se stvori osjećaj sigurnosti i osoba i imovine", kazao je Puljić.

Kada je riječ o nastupajućoj 2015. godini, nadbiskup vrhbosanski poslao je poruku mira.

"U novoj godini želim više mira, više pravde i jednakopravnosti, kao i više pameti i sloge i suradnju i stvaranju boljeg sutra", zaključio je.

Svečanom prijemu prisustvovali su, pored ostalih, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakov Finci, članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović, predsjednik SDP-a BiH i federalni premijer Nermin Nikšić,  predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, rektor UNSA Muharem Avdispahić, profesori te drugi predstavnici javnog i kulturnog života u BiH.