BiH
93

Božić u Fojnici uz keške, maglice, baklavu i kolačiće

Piše: E.S.H.
Foto: F. K./Klix.ba
Natalija Šimunić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Pripreme za Božić u Fojnici su počele humanitarnim koncertom koji je održan 22. decembra, a prikupljena sredstva su namijenjena za pomoć porodicama koje nisu mogle na pravi način dočekati najradosniji katolički blagdan.

U Franjevačkom samostanu su se prodavale karte za koncert i na taj način su mnogi dali svoj doprinos da svi Božić dočekaju uz bogatu trpezu. Koncert je održan u Srednjoškolskom centru u Fojnici, a nastupio je mladi fojnički bend "Konflikt", djeca iz vrtića su izvela svoj performans, a nastupilo je i kulturno-umjetničko društvo.

Kada su svi dobili pakete i kada su osigurani paketi za socijalno ugrožene porodice, krenule su pripreme za Badnji dan i Božić koji danas obilježavaju katolici širom svijeta.

Natalija Šimunić radi u biblioteci samostana u Fojnici i kao vodič. Dvadeset godina je u Fojnici i s nama je podijelila običaje koji su specifični za vrijeme prije Božića.

"Svako jutro u šest sati imamo misu, okitili smo jelke i pripremili jaslice. Kući već razmišljamo koja ćemo jela praviti i koje kolače. Vrijeme Božića je radost i za najmlađe, pa su sva djeca dobila paketiće", ispričala nam je Natalija Šimunić.

Misa ponoćka se održava i u crkvi u sklopu samostana, a Natalija nam kaže da taj događaj bude poseban, pogotovo kada ima snijega. Smatra da se nije mnogo toga promijenilo posljednjih 20 godina, običaji su ostali isti, samo je mnogo više ukrasa.

"Na Badnji dan se obično posti, sprema se za misu ponoćku, a za Božić se okuplja porodica. Bez obzira na to koje su vjere naše komšije, dolazimo jedni drugima. Prave se kolači, baklava i suhi kolači", pojasnila je Natalija.

Vjeko Oroz već 20 godina volontira u Franjevačkom samostanu i svaki blagdan provede sa fojničkim katolicima. Kazao nam je da se na Badnju noć unosi drvo ili badnjak u dom, koji se kiti, a onda majke i bake prave jela koja su specifična za Božić.

"Priprema se keške ili ćeške, to je pšenica sa piletinom. Prave se i Maglice koje se preliju jogurtom i bijelim lukom", rekao nam je Vjeko. Nakon mise ponoćke, ljudi koji su vezani za samostan idu u samostan na domjenak, koji bude za pamćenje. Pjevaju se božićne pjesme uz čestitke.

"Moj život je vezan za samostan i vodim Udruženje 'La verna'. To su mladići i djevojke koji rade projekte, a ove godine smo organizovali humanitarni koncert za naše siromašne komšije". Vjeko dodaje da na Božić članovi njegove porodice ne rade i da je sve u blagdanskom ozračju. Svi nose najljepšu odjeću, a posebna radost je zajednička večera, jer mnoge porodice su napustile Fojnicu i otišle živjeti u inozemstvo.

Prema popisu koji se pravi svake godine kada se radi blagoslov porodica, broji se i katoličko stanovništvo u ovom gradu. Katolika je 2000. godine u Fojnici bilo 3.800, ali se do ove godine taj broj smanjio, pa ih je sada oko 3.000.

"Ove godine je bilo 50 sahrana, 17 krštenih, a od te krštene djece pola ne živi tu", ispričao nam je Vjeko Oroz.

I mladi u Fojnici rado dočekuju blagdane. Josip Šimunić smatra da je vrijeme blagdana najljepši dio godine, jer su svi članovi zajedno, djevojke i momci Božić proslavljaju uz porodicu, a navečer se posjete i fojnički kafići, te se uz pjesmu i vino obilježi Božić.