BiH
0

Božić i ostali: Nova faza suđenja

BIRN/Sarajevo-x.com
Predlaganjem materijalnih dokaza, Tužilaštvo BiH okončalo je prvu fazu dokaznog postupka na suđenju četvorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženih za zločine počinjene u Bratuncu 1995. godine.

Tužilaštvo je najavilo da će naknadno ispitati svjedoka Josefa Klingora, ali će prije toga, od 13. decembra, Odbrana početi sa svojim dokaznim postupkom.

Optužnica Državnog tužilaštva tereti Zdravka Božića, Mladena Blagojevića, Željka Zarića i Zorana Živanovića kao bivše pripadnike Vojne policije Bratunačke brigade VRS-a da su učestvovali u ubistvima, maltretiranju i okrutnom postupanju prema Bošnjacima koji su bili zatvoreni u zgradi osnovne škole u Bratuncu u julu 1995. godine.

Tužilac Kwai Hong Ip je kao materijalne dokaze predložio dokumente iz Haškog tribunala što se odnose na “borbene izvještaje Bratunačke brigade od 13. i 14. jula 1995. godine, koji su upućivani komandi Drinskog korpusa te Generalštabu VRS-a”.

Sudsko vijeće je prihvatilo te dokumente, kao i izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske od 13. jula 1995. godine, u kojem – kako je pojasnio tužilac – piše šta su uradili “pripadnici VRS-a i MUP-a djelujući u udruženom zločinačkom poduhvatu”.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. decembar 2007. godine.