BiH
0

Božić i ostali: Na čelu konvoja

Sarajevo-x.com/BIRN
Mile Petrović, zamjenik komandira Vojne policije Bratunačke brigade, kao zajednički svjedok Odbranâ na suđenju četvorici bivših pripadnika te jedinice, kazao je da je bio “na čelu kolone” autobusa i kamiona u kojima su bili zarobljeni Srebreničani kada su prevoženi iz škole u Bratuncu ka Zvorniku.

“Pred školom u Zvorniku počelo je iskrcavanje ljudi, koji su, prolazeći kroz špalir vojske, trčeći ulazili u fiskulturnu salu. Nije bilo nikakvih incidenata”, kazao je Petrović, dodavši da “nikoga nije vidio iz Vojne policije, niti iz brigade”.

Tužilaštvo BiH tereti Zdravka Božića, Mladena Blagojevića, Željka Zarića i Zorana Živanovića da su, kao pripadnici Vojne policije Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), nakon “obezbjeđenja” pratnje za prijevoz pritvorenika Bošnjaka iz Bratunca, “vršili kontrolu” nad školskom salom i igralištem gdje se nalazilo između 1.000 i 2.500 nenaoružanih civila.

Sva četvorica optuženih, prema navodima Tužilaštva, učestvovali su u maltretiranju, premlaćivanju, okrutnom postupanju i “radnjama koje izazivaju strah" kod zatvorenih Bošnjacima u školi “Grbavica” u Orahovcu, općina Bratunac.

Petrović tvrdi da se ispred škole u Zvorniku zadržao oko pola sata te se potom, “u transporteru UNPROFOR-a”, zajedno sa još jednim kolegom iz Vojne policije kojem se “ne sjeća prezimena”, vratio u brigadu u Bratunac.

“Jedan čovjek sa brkovima nam je prije povratka kazao da bismo trebali ostati na obezbjeđenju ljudi u školi, ali mu je Mirko Janković odgovorio da imamo drugo naređenje i da se trebamo vratiti u Bratunac”, kazao je Petrović, pojasnivši da je naredbu za pratnju konvoja “dobio od Momira Nikolića”.

Janković je bivši komandir Vojne policije Bratunačke brigade i kao svjedok Odbranâ u ovom predmetu saslušan je 29. januara ove godine. Momira Nikolića, bivšeg načelnika za obavještajne poslove i bezbjednost Bratunačke brigade, Haški tribunal je osudio na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina.

U vrijeme pada Srebrenice, 11. jula 1995. godine, Petrović je, kako je kazao, bio u komandi brigade zajedno sa jednim pripadnikom UNPROFOR-a, prema kojem se “odnosio kao prema kolegi”.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok je kazao da taj “pripadnik UNPROFOR-a o kojem se brinuo nije imao naoružanja”.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. februar 2008. godine, kada će biti saslušana tri svjedoka Odbrane.