BiH
0

BOSS: U BiH je drastično narušena sloboda javne riječi

FENA
"Fizički napad državnog poslanika i dužnosnika stranke za BiH Sadika Bahtića na novinarsku ekipu FTV-a direktna je posljedica toleriranja dosadašnjih prijetnji i fizičkih napada na novinare", tvrdi predsjednik Bosanske stranke (BOSS) Mirnes Ajanović.

Drastično narušena sloboda javne riječi u BiH rezultat je inertnosti nadležnih bh. organa, ali i predstavnika međunarodne zajednice koji nisu sankcionirali prijetnje Milorada Dodika Bakiru Hadžiomeroviću, brutalni fizički napad na novinara Sanjina Bećiragića i napad na porodicu Slobodana Vaskovića.

Posebno zabrinjava što Stranka za BiH umjesto adekvatne javne osude i sankcioniranja Sadika Bahtića, najavljuje da će ispitati je li napadnuta ekipa FTV-a, iako videosnimak svjedoči da se Bahtić fizički obračunavao s novinarima pozvanim na konferenciju, ističe Ajanović.

Ponovni izostanak reakcija nadležnih organa mogao bi rezultirati daljnjim ugrožavanjem medijskih sloboda jer bi razne političke i tajkunske siledžije mogle s prijetnji i fizičkih napada preći i na likvidacije novinara, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.